Hård motionstræning hæmmer kræfttumorers vækst

​'Lang løbetur' kan der i fremtiden komme til at stå på recepten for kræftpatienter ved siden af 'kemoterapi' og 'strålebehandling'. Kræftforskning viser gode resultater med hård motion.

Intensiv motion hæmmer nemlig vækst i tumorer hos mus, dokumenterer danske forskere fra Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital i samarbejde med Center for Aktiv Sundhed (CFAS) under Rigshospitalet, Københavns Universitet.
Forskerne har studeret forskellen på mus med kræft, der henholdsvis løb fire kilometer om dagen og andre mus, der ikke løb. Studiet viser, at de motionerende mus havde 50-60 procent mindre tumorer efter tre ugers forløb.

Den intense træning sætter ifølge forskerne turbo på kroppens egen kamp mod canceren. Træningen aktiverer en adrenalinproduktion, der så igen aktiverer immunforsvarsceller i blodbanen. Det er celler, som genkender virus og bakterier og derfor også tumorceller.

Den intense træning betyder, at presset på de aktiverede muskler indirekte giver det sidste skub i cellernes kamp mod tumoren. Under konditionstræning producerer musklerne såkaldt IL-6, der er et signalstof, som hjælper immuncellerne ind i tumoren. Med adrenalinen kommer cellerne ud i blodbanen, men de skal også ind i selve tumoren, og her er IL-6 afgørende.

Hård træning er nødvendig
Forsøgene viser også, at der skal en vis intensitet i træningen til for at opnå en effekt. En lille joggetur er ikke nok. Patienter skal op på et niveau, hvor træningen er så intens, at man ikke kan snakke og gerne en 20-30 minutter for dem, som ikke er i god form. Der skal en times løbetid til dem, der er i god form.

Hovedparten af studiet baserer sig på modermærkekræft. Modermærkekræft er kendt for at være let genkendelig for immunceller. Derfor giver det også god mening, at kræften er modtagelig over for immunceller. Spørgsmålet er, om det virker lige så kraftigt i kræfttyper, som ikke er så modtagelige for immunforsvaret, som for eksempel prostata- og brystkræft. Forskerne har gode indikationer fra forsøgene, og der arbejdes videre med resultaterne, hvor forskerne også vil teste videre på kræftpatienter, der får medicinsk behandling. Man ønsker at undersøge, hvordan motion opfører sig sammen med kemoterapi og især med immunterapibehandlinger.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism

Yderligere information hos pressevagten, tlf. 38682802 eller 38689781