Sommeren er skøn – solen er farlig!

​Pas på huden i solen ellers risikerer du både hudkræft og modermærkekræft. Sol gør også huden ældre og rynket på kortere tid og giver pigmentpletter.

Vent...

​De sidste par uger har vi været velsignet med skønt vejr. Alle vil udendørs og det er fristende at sidde direkte i solen og bliver varmet igennem efter en lang vinter. Men pas på. Solen er skøn, men den er også farlig for huden. 

Antallet af danskere med kræft i huden stiger hos både ældre og yngre og det er uden tvivl vores solvaner, der er skyld i, at flere bliver ramt af hudkræft eller modermærkekræft. Vi er simpelthen mere i solen og nogle går endda i solarium. Derfor er det også let at forebygge de to kræftformer ved at følge de gængse solråd, som er simple: hold dig i skyggen – specielt mellem 12-15 -  dæk kroppen med tøj, brug solcreme og lad være med at gå i solarium.

Det er særlig vigtigt at få børnene ud af solen. De solskader, man får som barn, slår hårdere. Sandsynligvis fordi huden er mere følsom og stadig i udvikling hos børn. Tjek derfor, at der er skygge på legepladsen, at de små er tildækket af tøj og en god kasket og at de har solcreme på.

Rynker og pigmentpletter

Ud over mindre sol er det også en god ide nøje at overveje, om man fortsat skal gå i solarium. En stor analyse lavet af WHO viser nemlig, at risikoen for modermærkekræft stiger med 75 pct., hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år. Min erfaring er, at det kan være svært at få især de unge til at lytte til, at et stort solbrug øger risikoen for kræft. Men når man fortæller, at solen også ælder huden på kortere tid og giver rynker og pigmentpletter, så bliver de straks mere lydhøre.

Du får nok D-vitamin

Der er flere myter om sol og solbeskyttelse. Blandt andet at det ikke er nødvendigt at bruge solcreme, når du først har fået en let kulør af solen. Det er ikke rigtigt. En let brunfarvning svarer til at bruge en solcreme med faktor to-tre, hvilket ikke giver megen beskyttelse.

Det er også nødvendigt at bruge solcreme eller dække huden med tøj på en let overskyet dag. Skyerne bremser ganske vist de infrarøde stråler, der giver varmen, men de ultraviolette stråler, der giver skader i huden, er der stadig trods skylag.

Endelig er behovet for D-vitamin heller ikke noget fripas til at opholde sig længe i solen. Ophold i solen 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret skønnes at være tilstrækkeligt og længere tids solbadning giver ikke mere D-vitamin. Undersøgelser har vist, at personer, der bruger solcreme har samme D-vitamin status som personer, der ikke bruger solcreme.

Brug rigeligt med solcreme

Solcreme beskytter huden ved enten at absorbere strålingen, før den trænger ned i huden, eller ved at reflektere solstrålerne fra hudoverfladen, så de ikke trænger ind i huden. Solcremens beskyttelsesfaktor er ofte forkortet SPF (sun protection factor). SPF angiver, hvor mange gange længere man kan opholde sig i solen med creme end uden. Brug en solcreme med både UVA og UVB-blokker og vælg en creme, som har en beskyttelsesfaktor på mindst 15. Rejser man sydpå skal man helt op i den høje faktor. Og husk så også, at SPF-faktoren kun gælder, hvis man bruger rigeligt med solcreme og ikke fedter med den!

Fakta:

 • Modermærkekræft og kræft i huden er to forskellige former for kræft. Modermærkekræft er den mest alvorlige, da den kan sprede sig til lymfeknuder og andre organer.
 • Almindelig hudkræft spreder sig stort set aldrig til resten af kroppen, men kræver behandling og opfølgende kontrol. Almindelig hudkræft kan let behandles, hvis vi opdager det tidligt i forløbet.
 • Modermærkekræft skal fjernes ved en operation. Afhængig af hvor fremskreden den er, kan der være behov for yderligere undersøgelse og behandling.

 

Hvad hvis skaden er sket?

 • En solskoldning skal køles ned f.eks. med et koldt bad eller våde omslag. 
 • Sørg for at drikke rigeligt med vand, det hjælper med at køle huden og forhindrer dehydrering.
 • Gå indenfor og undgå solen.
 • Hvis smerten er uudholdelig, kan du dæmpe den med smertestillende piller som Panodil eller - hvis det er meget slemt - Ibuprofen.
 • Hold dig helt væk fra solen indtil huden er helet, det tager ofte mindst en uges tid.
 • Brug en fugtighedscreme eller lotion, hvis huden skaller.

 Faresignaler?

 • Hvis der optræder disse faresignaler kan det være nødvendigt at søge læge: 
 • Solskoldning hos babyer eller små børn.
 • Blæredannelse.
 • Feber eller kulderystelser.
 • Hovedpine, svimmelhed og træthed/udmattelse – tegn på solstik

 Læs mere om solbeskyttelse og hudkræft hos Kræftens Bekæmpelse

 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor