Nyskabende kræftvaccine på vej

Forskere på Herlev Hospital har udviklet en vaccine, der hjælper immunforsvaret i kampen mod kræft. Vaccinen er den første af sin art i verden, og resultaterne tegner særdeles lovende.
En af de store udfordringer i kræftbehandling er, at kræften er rigtig god til at hæmme vores immunforsvar. Immunhæmningen skyldes både kræftcellerne og nogle af immunforsvarets egne celler. Begge celletyper producerer nemlig proteinet IDO, som hæmmer immunforsvarets dræberceller, der ellers skulle bekæmpe kræften.


Forskere fra Center for Cancer Immunterapi (CCIT) på Herlev Hospital har nu udviklet en vaccine, som kan standse produktionen af IDO.

 

I frontlinjen på verdensplan

- Vores kræftvaccine angriber proteinet IDO ved at aktivere immunforsvarets dræberceller, således at når de genkender en celle med IDO, vil de slå den ihjel, siger Mads Hald Andersen, som er professor og vice-centerleder på CCIT.

 

- Vi forsøger simpelthen at aktivere immunforsvaret til at slå de immunhæmmende celler ned og dermed skifte balancen fra immunhæmning til immunaktivering. Det er en unik måde at tænke kræftvaccine på, og vi befinder os helt i frontlinjen på verdensplan, siger Mads Hald Andersen.

 

Længere overlevelse

Kræftvaccinen har allerede været afprøvet på 14 lungekræft-patienter på Herlev Hospital, og vaccinen ser ud til at kunne forlænge livet for kræftpatienterne.

 

- Det første kliniske forsøg er gået rigtig godt. Flere af patienterne har en længere overlevelse, end vi normalt ville forvente, og der er ingen bivirkninger at bemærke, siger læge og ph.d. Trine Zeeberg Iversen, der har været ansvarlig for forsøget.

- Det er for tidligt at konkludere noget endnu, men det virker lovende. Vi laver nu et fase-2-forsøg til patienter med modermærkekræft, siger Trine Zeeberg Iversen.

 

Hurtigt fra forskning til klinik

- På bare tre år har vi udviklet en helt ny måde at angribe kræft via immunforsvaret og bragt det fra laboratoriet til klinikken. Det er ret vildt, og vi meget stolte af det.  En af de store styrker ved CCIT er netop, at vi kan implementere nye behandlinger i klinikken ekstremt hurtigt, siger Mads Hald Andersen.

Resultaterne med vaccinen til lungekræftpatienter er publiceret i det anerkendte tidsskrift Clinical Cancer Research i december 2013.

 

Redaktør