Hvordan behandler man bedst COVID-19 patienter med forhøjet blodtryk og/eller diabetes?

Verden over er massiv forskning i gang for at undersøge, hvordan man bedst behandler patienter med COVID-19. Også her på hospitalet er forskere i gang på flere fronter, bl.a. med undersøgelse af behandling i forhold til diabetes og forhøjet blodtryk.

Vent...

​En af dem, som netop har sat et forskningprojekt i søen, er overlæge, professor og forskningsleder Filip Krag Knop, Center for Klinisk Metabolisk Forskning, Medicinsk afdeling. Han har netop har fået bevilliget 3.335.000 kr. fra Novo Nordisk Fonden til forskning i COVID-19-patienter med forhøjet blodtryk og/eller diabetes og han og forskningsgruppen bag går nu i gang med at undersøge, om det er hensigtsmæssigt at fortsætte eller stoppe behandling med de såkaldte RAS-hæmmere hos indlagte COVID-19-patienter.

- Mange af de sværest ramte COVID-19-patienter har forhøjet blodtryk og/eller diabetes. Hovedparten tager blodtrykssænkende medicin, der hæmmer renin-angiotensin-systemet (RAS), som er et blodtryks- og væskeregulerende system i kroppen. Men da RAS-hæmning øger mængden af cellemembranproteinet ACE2, som coronavirusset benytter sig af til at skaffe sig adgang til celler i luftveje og mavetarmkanal, har der været fremsat en hypotese om, at RAS-hæmmere øger risikoen og sværhedsgraden af COVID-19, forklarer Filip Krag Knop og fortsætter:

- Omvendt er der studier, der tyder på, at øget ACE2 og behandling med RAS-hæmmere beskytter mod luftvejssygdomme inkl. SARS og derfor muligvis også COVID-19. Derfor er det vigtigt med yderligere forskning, som kan hjælpe os med at afklare, hvordan vi gør det bedst i forhold til denne særligt udsatte patientgruppe, siger Filip Krag Knop.

Forskningsprojektet baserer sig på lodtræningsforsøg, danske registrer og databaser samt patientjournaler.




Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor