Håb for fedmeopererede, som døjer med lavt blodsukker

Fedmeopererede, som har problemer med kraftigt fald i blodsukkeret – hypoglykæmi - efter et måltid, kan sandsynligvis have gavn af hormonet glukagon. Det viser et fase 2-forsøg ledet af Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev og Gentofte Hospital.

Vent...

​I studiet indgik firmaet Zealand Pharmas lægemiddel Dasiglucagon, som egentlig er udviklet til behandling af patienter med diabetes, der oplever alvorlige tilfælde af lavt blodsukker. Men nu viser studiet altså, at lægemidlet, som er en form for glukagon, også kan gavne fedmeopererede, som oplever kraftigt blodsukkerfald. 

Stort vægttab, men problemer med blodsukkeret

Over hele verden er der flere og flere, der behandles kirurgisk for svær overvægt. Den hyppigst benyttede operation hedder Roux-en-Y gastric bypass (RYGB). RYGB medfører store vægttab og har vist sig at reducere risikoen for dels at udvikle følgesygdomme til svær overvægt og dels at dø som følge af disse følgesygdomme. 

Men operationen er i mange tilfælde desværre også forbundet med meget lave blodsukre 1-2 timer efter, at man har spist. Dels på grund af en meget hurtig stigning i blodsukkeret efter et måltid og dels på grund af en voldsom forøgelse af det insulinstimulerende tarmhormon GLP-1. Disse to ting forårsager en enorm udskillelse af bugspytkirtelhormonet insulin, der i flere timer efter et måltid trækker blodsukkeret nedad og nedad, så patienterne efter helt almindelige måltider desværre døjer med lave blodsukre. 

"Lavt blodsukker opleves meget ubehageligt og skræmmende og i værste fald kan man miste bevidstheden, hvilket øger risikoen for ulykker og svære skader, især hvis man f.eks. kører bil. Indtil nu har vi ikke haft gode behandlingstilbud til disse patienter andet end en kulhydratfattig diæt med mange fibre og små portionsstørrelser - og selv dette har kun ringe effekt hos de fleste patienter", forklarer Filip Krag Knop, som er overlæge, professor og forskningsleder på Center for Klinisk Metabolisk Forskning.

Dasiglucagon beskytter

Glukagon er - ligesom insulin - et hormon, der udskilles fra bugspytkirtlen. Men omvendt insulin, der får blodsukkeret til at falde ved at transportere sukker fra blodbanen ind i muskel-, fedt- og levervæv, så stimulerer glukagon leveren til at ’spytte’ sukker ud i blodbanen. Derfor kaldes glukagon også for et sukkermobiliserende hormon. Firmaet Zealand Pharma har udviklet en form for glukagon, Dasiglucagon, som nu altså viser sig at kunne beskytte fedmeopererede mod en kedelig bivirkning. 

I studiet, som ph.d.-studerende Casper Kjærsgaard Nielsen fra Center for Klinisk Metabolisk Forskning stod i spidsen for, fik RYGB-opererede patienter et standardiseret testmåltid på tre separate dage, hvorefter deres blodsukre blev fulgt nøje. På de tre dage modtog de henholdsvis en lille dosis Dasiglucagon, en høj dosis og placebo. 

"Studiet viste, at især den høje dosis Dasiglucagon beskytter patienterne mod at udvikle for lavt blodsukker efter et måltid og dermed tyder det på, at Dasiglucagon i fremtiden kan blive en reel behandlingsmulighed til RYGB-opererede patienter", siger Filip Krag Knop.




Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor