En tredjedel danske gravide er overvægtige

Børn af overvægtige gravide har øget risiko for følgesygdomme. Projektet 'Sund mor - sundt barn' skal støtte kvinderne i at få sunde børn.

En tredjedel af de gravide i Danmark er overvægtige, og hos denne gruppe ser man i gennemsnit en vægtforøgelse på 13,5 kilo under graviditeten. Konsekvenserne for de gravide er svangerskabs-sukkersyge, forhøjet blodtryk og betydelig risiko for svangerskabsforgiftning.

Under graviditeten sker der en ”programmering” af barnets disposition for sukkersyge og livsstilssygdomme gennem moderens kostindtag og vægtøgning, som kan være rigtigt vanskeligt at rette op på senere i livet.

En del forskning tyder på, at jo tidligere man sætter ind på at forebygge, jo bedre resultater bliver der. Der mangler dog forskning, som undersøger, om det er endnu mere effektivt at sætte ind under graviditeten med den rette kost, end når barnet først er født.

En kost med optimale mængder kulhydrat/protein og et lavt glykæmisk indeks reducerer ifølge forskning vægtøgningen under graviditeten og sikrer, at de bedste næringsstoffer bliver overført fra mor til barn.

Se indslag på TV2 Lorry den 12. august 2014

Forsøg med 390 overvægtige gravide deltagere

Der er godt nyt til overvægtige gravide kvinder, som vil være sunde og have sunde børn. Et forskningsprojekt på Herlev Hospital – det første af sin art i verden – skal nemlig undersøge, om et øget protein-indtag i forhold til kuldhydrat-indtag kan modvirke fedme hos gravide samt sukkersyge og livsstilssygdomme hos de børn, de føder.

I alt vil 390 overvægtige gravide kvinder fra starten af deres andet trimester, til de har født, deltage i forsøget. Kvinderne deltager i ni kostvejledninger, både i grupper og individuelt. Børnene undersøges til og med deres niende fødselsdag.

Gravide kvinder kan deltage hvis de:

  • Har planlagt fødsel på Herlev Hospital
  • Er overvægtige (BMI over 30 før graviditeten - BMI = vægt i kg / højde i cm x højde i cm)
  • Er 18 år eller ældre
  • Venter ét barn
  • Er gravide i slut første/start anden trimester ved start i forsøget
  • Er sunde og raske - eller eventuel kronisk sygdom er stabil eller velbehandlet.
  • Tåler mælkeprodukter og fisk
  • Taler, læser og forstår dansk
Redaktør