Herlev og Gentofte Hospital giver de første patienter verdens mindste pacemaker

Pacemakeren skal hjælpe de patienter, hvor traditionel behandling ikke har den ønskede effekt

En pacemaker på størrelse med en stor vitaminpille, som lægges direkte ind i patientens hjerte.

Det er sidste nye betydelige landvinding, som hjertemedicinsk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital har taget.

Den første patient, en ældre kvinde, har netop fået den nye pacemaker, og hjerteafdelingen regner med, at lægge 10-15 af de såkaldte mini-pacemakere ind over det næste års tid.

En traditionel pacemaker, som omkring 25.000 danskere går rundt med, ligger under huden med ledninger forbundet til hjertet, mens en mini-pacemaker implanteres direkte i højre hjertekammer og sender de nødvendige elektriske stimuli fra hjertets inderside.

 Store forventninger til ny pacemaker
Mini-pacemakeren er specielt velegnet til patienter, hvor det er svært - eller betænkeligt - at lægge et konventionelt system ind. Det kan fx være patienter med vanskelig adgang til karsystemet på overkroppen eller patienter, der er i højere risiko for infektion, som fx dialysepatienter.

- De almindelige pacemakere virker jo stadig fint. Men man kan betragte den nye, som det første skridt på vejen til en kommende generation af mini-pacemakere, der kommer til at erstatte de "gamle". Vi har i første omgang store forventninger til, at de kan hjælpe en gruppe patienter, hvor behandling med traditionelle pacemakere har været problematisk, siger overlæge Michael Vinther fra hjertemedicinsk afdeling S på Gentofte Hospital.

Prisen for en mini-pacemaker ligger omkring 55.000 kroner, hvor en traditionel pacemaker koster under 10.000 kroner.

Yderligere kontakt: Michael Vinther, overlæge, hjertemedicinsk afdeling S, Gentofte Hospital, mobil 40 78 32 89

Det er muligt at skabe kontakt til patienten, som har fået den første minipacemaker. Henvendelse om dette kan ske til pressekonsulent Claus Bøggild, på mobil 23 31 95 22.

Redaktør