- Det er en kæmpe anerkendelse, både af min forskning, men også af forskningsgruppen, siger Philip Brainin, som i sit arbejde på Afdeling for Hjertesygdomme kigger på hjertets cyklus og pumpefunktion, der hos nogle mennesker er mere kompliceret end blot ´blod ind – blod ud´.
- Deres hjerte har nemlig en forsinket sammentrækning, en såkaldt post-systolisk kontraktion. Det betyder, at de to pumpefaser overlapper en smule – så når hjertet burde pumpe blod ind, er det stadig i færd med at tømme blod ud, forklarer han.
For at studere denne forsinkelse, som hver gang den optræder kun varer brøkdele af et sekund, er man nødt til at foretage avancerede ultralydsskanninger af patienten, fortæller Philip Brainin.

Foto: Philip Brainin er én af de unge forskere, der netop har modtaget en Talent Prize. Lundbeckfonden, fotograf Thomas Tolstrup
Avancerede skanninger af hjertet skal hjælpe patienter
- Det er skanninger af den type, jeg har arbejdet med, siden jeg blev færdig som læge i 2017. Og det, jeg kigger efter, er, om post-systolisk kontraktion har betydning for patientens hjertefunktion. Det undersøger jeg i forhold til mennesker, der har haft blodpropper i hjertet, eller hjertesvigt – og i forhold til mennesker, som ikke har kendte hjerteproblemer.
Philip Brainin håber via resultaterne af disse undersøgelser på sigt at kunne udarbejde en slags risikoskema. Det vil sige et system til at vurdere hjertestatus hos patienter på basis af målinger af deres pumpefunktion, og samtidig et system, der kan give information om risikoen for hjerteproblemer – vel at mærke før de opstår, fortæller han:
- Hvis man på basis af ultralydsskanninger af hjertets pumpefunktion hos et stort antal patienter kan identificere nogle 'røde flag' – altså risikomarkører – for senere hjertelidelser, kunne det have stor betydning. For så kunne man som læge forbedre diagnostikken og dermed også øge mulighederne for at sætte ind med behandling tidligere end i dag.
Stærkt talentarbejde på afdelingen
Det er sjette gang, at yngre forskere fra Afdelingen for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital er blandt modtagerne af Lundbeckfondens Talent Prize, og fjerde gang inden for de seneste fem år.
- Først og fremmest vil jeg ønske Philip Brainin stort tillykke med prisen. Han er en aktiv og meget innovativ forsker indenfor infektionssygdom og hjertepåvirkning og hædres helt fortjent med Lundbeckfondens Talentpris, siger konstitueret ledende overlæge, Thomas Fritz Hansen. Han understreger samtidig, at forskergruppen ved Afdeling for Hjertesygdomme er et højprioritetsområde
- De publicerer flere end 130 artikler om året med stort fokus på bla. hjerte-billeddannelse, registerforskning, hjertesvigt, hjertestop og digital innovation. Samtidig arbejder gruppen fokuseret med talentudvikling og Philip Brainin er sammen med de tidligere tildelte talentpriser fra Lundbeckfonden et godt eksempel på denne investering, konstaterer Thomas Fritz Hansen.
Lysende talenter inden for sundhedsforskning
Årets fem modtagere af en Lundbeckfonden Talent Prize, som alle er under 30 år, får hver 200.000 kr. til at forske for, samt en personlig pris på 100.000 kr.
- Med vores talentpriser ønsker Lundbeckfonden at fremhæve og opmuntre lysende talenter inden for sundhedsforskningen, der kan tjene som inspiration både for andre unge forskere og den bredere befolkning. Vi føler stærkt for at videregive den begejstring og dedikation, der ligger bag talenternes vigtige forskning og den afgørende indflydelse, deres forskning vil kunne få for patienter og samfund”, siger Peter Thostrup, direktør for Lundbeckfondens talentprogrammer.