Type 1 diabetes-forskning flytter til Steno Diabetes Center Copenhagen

​Forskningsgruppen inden for forskning i type 1 diabetes, ledet af klinisk professor Flemming Pociot, flytter den 1. september fra Herlev og Gentofte Hospital til Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).

Klinisk professor og forskningsleder Flemming Pociot og hans forskningsgruppe, T1D Biology, flytter den 1. september fra Herlev Hospital til SDCC. Flytningen er i tråd med visionerne i drejebogen for SDCC om at samle et stærkt forskningsmiljø, og flytningen er fremskyndet, fordi forskningsgruppen har kontorer i netop den bygning, som skal rives ned for at gøre plads til SDCC's nye bygning.

 

Forskning i tab af insulinproduktion

Flemming Pociot og hans forskningsgruppe forsker i type 1 diabetes med særlig fokus på de tidlige stadier af sygdommen. Gruppen har de seneste år været en del af børneafdelingen, hvor de blandt andet undersøger børn det første år efter de har fået deres diabetesdiagnose, for at se hvor meget insulinproduktion, de har tilbage.

- Vi undersøger, hvem der beholder mest produktion og hvem der hurtigt taber produktion. Begge tilfælde har nogle behandlingsmæssige konsekvenser.  Når vi undersøger dem det første år efter diagnosen, er det fordi vi tror at det er der vi lærer allermest, siger Flemming Pociot.

På SDCC vil Flemming Pociot og hans forskningsgruppe også undersøge insulinproduktionen hos voksne, med nydiagnosticeret T1D.  Efter hans vurdering, er der er meget der tyder på, at der er forskelle mellem børn og voksnes insulinproduktion. Et andet forskningsområde, som gruppen forventer at tage fat på efter flytningen, er konstatering af prædiabetes gennem screening af familier, hvor der er diabetes. hvor Flemming Pociot forventer her at trække på SDCC's viden om screening.

Forskningschef på SDCC, Birgitte Brock, glæder sig over, at Flemming Pociot bliver en del af det internationale innovative forskningsmiljø på SDCC: 

- Med Flemmings forskning bliver det muligt ikke alene at skabe synergi mellem forskningsgrupperne i Klinisk Forskning, men også mellem forskning i Sundhedsfremme og Uddannelse. Flemmings bidrag til viden om udvikling af diabetes hos børn supplerer den forskning, som allerede foregår på SDCC, så vi fremadrettet får viden lige fra sygdommen opstår til udvikling af senkomplikationer år efter sygdomsdebut.

 

Fakta

  • I alt 10 forskere fra gruppen flytter til SDCC, mens de ph.d.-studerende som arbejder mere klinisk og som undersøger patienter primært vil være på Herlev Hospital.
  • Flemming Pociot og hans forskningsgruppe har tidligere været en del af forskningen på SDCC, men flyttede i forbindelse med en reorganisering i 2010 til Glostrup Hospital, Der indledte gruppen et samarbejde med børneafdelingen – et samarbejde som fortsatte efter at begge parter senere flyttede til Herlev Hospital. 
Redaktør