
Mats Lassen og Karen Ruben Husby er modtagere af årets talentpris fra Lundbeckfonden. Foto: Thomas Tolstrup
- Jeg er enormt glad for at modtage denne pris. Det betyder, at jeg kan fortsætte med forske inden for sygdomme i underlivet, sådan så vi kan sikre, at vi kan give den allerbedste behandling til vores patienter, siger læge og ph.d.-studerende Karen Ruben Husby, Afd. for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler.
Hun er ét af de unge forskere, som modtager årets talentpris. Karen har forsket i behandling af underlivsprolaps siden 2016. Særligt den type nedsynkning, der i folkemunde kaldes nedsunken livmoder.
Omkring 20 procent af alle danske kvinder bliver på et eller andet tidspunkt i tilværelsen opereret for underlivsprolaps. En lidelse, der kan forringe en kvindes livskvalitet på flere områder, og for eksempel medføre store begrænsninger i kvinders sociale liv og fysiske aktivitet, og være stærkt problematisk for sexlivet.
Som medicinstuderende fik Karen Ruben Husby mulighed for at komme med i et forskningsprojekt, der handlede om den såkaldte Manchester-operation, som man på Herlev og Gentofte Hospital længe havde brugt, når man skulle behandle kvinder med nedsunken livmoder.
- Jeg præsenterede for nyligt nogle af vores studier ved en nordisk gynækologisk kongres, hvor jeg for første gang oplevede bred enighed om, at Manchester-operationen – nærmest som en selvfølge – bør være førstevalg til kvinder der skal opereres for nedsunken livmoder, fortæller Karen Ruben Husby:
- Det understøttes både af den række af studier, vi har lavet – men også af lignende svenske og norske studier, som siden hen har eftervist vores resultater. Forskningsresultaterne har også betydet, at Manchester-operationen er kommet på verdenskortet, og fremtrædende internationale gynækologer spørger nu, om de kan komme på studiebesøg hos os for at lære teknikken.
Mats vil fange hjertesygdomme i opløbet
Hvordan påvirker forskellige sygdomme og forskellige former for medicin vores hjertefunktion, og kan ny viden på disse områder bruges til at udvikle nye former for forebyggelse?
Det er nogle af de helt centrale temaer i læge og ph.d.-studerende Mats Lassens forskning. Mats er tilknyttet Afd. for Hjertesygdomme, hvor han benytter ultralydsskanning af hjertet i sin forskning.
- Det betyder rigtig meget for mig at modtage Lundbeckfondens talentpris, og det er en stor anerkendelse af det arbejde jeg, og min gruppe er i gang med, og giver samtidig en masse motivation til at fortsætte forskningen, siger Mats Lassen.
I sin ph.d. ser han specifikt på, hvordan sådanne sammentrækningsændringer påvirkes af diabetes.
Det er dokumenteret, at patienter med type 2 diabetes har større risiko for at udvikle hjertesygdomme – og udvikle hjertesvigt – end resten af befolkningen.
Men den præcise årsag til denne øgede risiko er endnu ikke fuldt ud belyst. Og det er bl.a. det, Mats Lassen prøver at skaffe ny viden om ved hjælp af forskellige former for avanceret hjerteultralydsskanning.
- Det handler om at kunne konstatere disse tidlige hjertepåvirkninger, som kan opstå i forbindelse med type 2 diabetes – så vi med den viden kan sætte ind med den bedst mulige forebyggelse så hurtigt som muligt, siger Mats Lassen:
- I dag får patienter med type 2 diabetes ikke som rutine tilbudt en hjerteultralydsskanning. Jeg håber, at det jeg finder ud af i forbindelse med mit Ph.d.-projekt, kan medvirke til, at hjerteultralydsskanninger vil blive en mere central del af det behandlingsforløb, som tilbydes diabetes 2 patienter.
Ved hjælp af avancerede skanningsmetoder forsker Mats Lassen også i, hvordan forskellige former for medicin kan påvirke hjertets sammentrækningsmønster – og dermed være årsag til hjerteproblemer, fortæller han:
- Det gælder for eksempel visse former for medicin mod brystcancer. Og disse ændringer kan vi se ved hjælp af skanninger – og dermed også sætte ind med den bedst mulige forebyggelse.
Mange talenter på Herlev og Gentofte Hospital
Fem ud af de seneste seks år har der været yngre forskertalenter fra Herlev og Gentofte Hospital blandt modtagerne af talentprisen. Og at der i år er hele to glæder vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, Bodil Ørkild.
- Først og fremmest vil jeg sige stort tillykke med prisen til Karen og Mats. Her på hospitalet forsker vi for at behandle vores patienter godt både nu og i fremtiden, og vi har en stærk ambition om at være et godt sted at forske. Det er en del af hospitalets DNA, og noget vi søger at prioritere i alle afdelinger. Derfor er jeg selvfølgelig også glad og stolt over den talentmasse, som udøver deres forskning hos os, siger Bodil Ørkild
Lundbeckfondens Talentpriser bliver hvert år tildelt forskere under 30 år, der har præsteret særlig lovende forskning inden for sundhedsvidenskab. Vinderne modtager hver 200.000 kr. til at forske for, samt 100.000 kr. som en personlig pris.
Du kan læse mere om forskerne her https://lundbeckfonden.com/nyheder/lundbeckfonden-priser-til-seks-yngre-forskertalenter