Samtlige sundhedsplejersker i Egedal, Gentofte og Hørsholm Kommuner er nu blevet klogere på nyeste viden om småbørn og antibiotika. De har været til seminar på Herlev og Gentofte Hospital. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling var vært, og seminaret er startskuddet på et projekt, hvor sundhedsplejersker skal være ambassadører for mindre antibiotika-forbrug og undervise forældre i infektioner og antibiotika.
- De mindste børn i Region H får langt mere antibiotika end børn på samme alder i Skåne, så der er grund til at gøre en indsats. Særligt da vi kan se, at antibiotika ofte bliver givet til infektioner som fx mellemørebetændelse, hvor det ikke gør en forskel i forhold til, hvor hurtigt, barnet bliver rask, fortæller Jette Nygaard Jensen, projektleder på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.
- Vi har en masse ekspertviden i afdelingen, som vi gerne vil formidle videre til forældrene, så de dermed har den rette viden og forventninger til brug af antibiotika. Og det er her, at sundhedsplejerskerne kan gøre en stor forskel ved at være ambassadører for den viden, fortsætter hun.
Bog om antibiotika
Ud over seminaret om antibiotika, der blev afholdt i dag, har Klinisk Mikrobiologisk Afdeling også udarbejdet en lille bog om infektioner og antibiotika til småbørn. Bog kommer i to udgaver: En faglig til sundhedsplejerskerne og en mindre udgave til forældrene.
Projektet med sundhedsplejerskerne kører et helt år og er et led i Klinisk Mikrobiologisk Afdelings arbejde med at involvere primærsektoren i at mindske forbruget af antibiotika. I løbet af efteråret starter en række oplæg for personale på plejehjem, da ældre – sammen med småbørn – er den gruppe i Danmark, der har det største forbrug af antibiotika.