Stor søgning til hovedpineklinikken for børn og unge

Hovedpineklinikken på Børne- og Ungeafdelingen på Herlev Hospital er en af landets mest specialiserede af slagsen. Klinikken har oplevet en stor stigning i henvendelser – særligt blandt børn med kronisk hovedpine.

Smerter og trykken i hovedet er noget de fleste oplever i ny og næ. Men for mange unge er det en næsten daglig oplevelse. Hovedpineklinikken på Børne- og Ungeafdelingen på Herlev Hospital oplever en stor stigning af henvendelser, særligt fra børn og unge, der har ondt i hovedet mere end 15 dage om måneden.

- Vi tager børn og unges smerter alvorligt. Det er en af en af de hyppigste årsager til fravær i skolen, og det angriber de unges venskaber og sociale liv, fortæller Susanne Munck Klansø, overlæge på Børne- og Ungeafdelingens hovedpineklinik, Herlev og Gentofte Hospital.

Hovedpineklinikken har eksisteret i 10 år. Den er en af landets mest specialiserede og behandler de unges smerter i tværfaglige teams med både læger, sygeplejersker, psykologer og fysioterapeuter. I samarbejde med Socialpædiatrisk Afdeling undersøger klinikken de tilfælde, hvor der er mistanke om, at hovedpinesmerterne kommer på grund af belastning i barnets eller den unges liv. Det kan fx være uerkendte indlæringsvanskeligheder eller psykiske problemer.

Klinikken er normeret til 350 nye patienter årligt, men tager i dag omkring 400. Det er både fra eget område og særligt komplicerede tilfælde fra hele Danmark. 

 

Flere typer hovedpine

Den store søgning til hovedpineklinikken har sandsynligvis flere årsager. En væsentlig årsag kan være livsstilen, hvor børn og unge sidder mange timer foran en computer, telefon eller tablet med bøjet nakke eller hvor, de unge føler sig pressede i hverdagen.

- Hovedpine er en neurologisk sygdom, der opstår på grund af biologiske forandringer. Vedvarende og kronisk hovedpine kan ikke kun tilskrives livsstil eller psykiske omstændigheder, siger Susanne Munck Klansø.

Børn og unge på klinikken kommer med flere typer hovedpine. Smerterne kan være udløst af spændinger eller migræne, eller de kan komme fra en infektion eller et overforbrug af smertestillende piller.

Ifølge Susanne Munck Klansø har 45 pct. af de unge  med kronisk hovedpine gavn af behandlingstilbuddet og får væsentlig mindre hovedpine. Derfor ser hun det som positivt, at hovedpineklinikken på Børne- og Ungeafdelingen giver mulighed for behandling af hovedpine i hospitalsvæsnet.

 

Overlæge Susanne Munck Klansøs råd til hovedpine

  • Få tilstrækkeligt med søvn. Børn helt op til 13 år har brug for at sove fra ca. 22-07 uden forstyrrelser fra tablets og mobiltelefoner.
  • En times bevægelse om dagen. Det behøver ikke være hård motion. Bevægelse giver pauser fra de mange timer med telefon, tablet eller foran en computer, og det forebygger spændingshovedpine.
  • God mad og drikke – også til morgen og frokost i skolen. Det er også med til at forebygge spændingshovedpine.
  • Stærke smerter skal behandles med smertestillende medicin – men pas på med overforbrug af medicin. Det er den voksnes ansvar, at barnet eller den unge ikke får for meget smertestillende medicin. 15 piller om måneden er et absolut max.
  • Gode rammer. Mange børn oplever en hektisk hverdag, hvor de hele tiden er på med lektier, venner, fritidsinteresser. Hjælp dem med at finde et passende ambitionsniveau, så de ikke føler, de skal præstere på alle punkter.
  • Gå til lægen, hvis dit barn har vedvarende hovedpine, og I ikke ved hvorfor.
Redaktør