Brystkræftscreening er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år og består af røntgenundersøgelse af brysterne, mammografi, hvert andet år. Dermed kan man finde brystkræft mens den stadig er relativ lille og det giver bedre muligheder for at kurere kvinden.
Risikoinddelt screeningsindsats
- I dag kan man måle hver enkelt kvindes risiko for brystkræft med høj præcision og derfor giver det intuitiv mening at fordele screeningsindsatsen efter risiko, så dem med høj risiko får tilbud om intensiveret screening og dem med lav risiko får tilbud om sjældnere undersøgelser. Men er dette scenarie noget kvinderne ønsker, hvordan kommunikerer vi bedst risiko uden at lade kvinderne i stikken og kan god risikokommunikation få kvinder til at ændre uhensigtsmæssig livsstil, spørger Stig Bojesen.
Det er nogle af de spørgsmål han, og medansøgerne overlæge Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse og
ledende overlæge Ilse Vejborg fra Afdelingen for Brystundersøgelser på Herlev og Gentofte Hospital, forsøger at få afklaret i et planlagt, randomiseret studie om personlig brystkræftscreening, PRSONAL.
Stort potentiale for sundhedsvæsenet
Inden selve studiet vil forskerne sammen med kvinderne og Kræftens Bekæmpelse udvikle et online risikokommunikationsværktøj, der skal registrere risikofaktorer og kommunikere risiko på en individualiseret måde. PRSONAL vil benytte den mest omfattende og opdaterede risikomodel, der findes og som holdet har været med til at udvikle sammen med universitetet i Cambridge.
- Hvis der er ét land i verden hvor man kan udføre dette studie med høj kvalitet, så er det i Danmark, og hvis der er ét sted i Danmark der er velegnet, så er det Herlev og Gentofte Hospital, der står for behandlingen af mellem ¼ og 1/3 af al brystkræft i Danmark og hvor vi snart har samlet screening, diagnostik og kirurgi på én matrikel, siger Stig Egil Bojesen, og fortsætter.
- Hvis PRSONAL bliver den succes vi håber, kan det føre til national indførelse af personlig brystkræftscreening, men også føre til at vi indenfor andre sygdomme får en model for hvordan vi kan måle og kommunikere risiko. Dette kan få meget stor betydning for sundhedsvæsnet i fremtiden, fortæller han.
Øvrige samarbejdspartnere er Antonis Antoniou fra Cambridge University og Berit Andersen, Professor, ledende overlæge, Afdeling for Folkeundersøgelser, Randers Hospital, Region Midt
Studiet sættes i gang til maj 2022.
Pressekontakt:
Pressekonsulent Andreas Bennekou, Herlev og Gentofte Hospital - andreas.bennekou@regionh.dk el. 38673040