Professor og overlæge Børge Nordestgaard modtager Marie og August Krogh Prisen 2020

​Børge Nordestgaard modtager prisen for sin mangeårige forskning, som har ført til bedre viden om det fedt i blodet, der ligger til grund for hjerte-kar-sygdomme og andre store sygdomme. Prisen uddeles hvert år af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, og gives til en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker.

Vent...Foto: Professor og overlæge Børge Nordestgaard er årets modtager af August & Marie Krogh Prisen.


- Jeg er utrolig glad og stolt over at modtage prisen på vegne af hele forskningsgruppen. Det betyder rigtigt meget for min glæde ved det arbejde, jeg laver. Som forsker oplever man mange afvisninger, både når man søger penge, og når man sender artikler ind til tidsskrifter, så når jeg får en pris som den her, betyder det rigtig meget," siger Børge Nordestgaard, der er professor og overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

 

Han startede sin forskningskarriere med at lave forsøg på dyremodeller for at forstå, hvilken betydning fedtpartiklerne lipoproteiner har for åreforkalkning. Efter ti år med forsøg på dyremodeller gik han over til at lave humane studier, først i regi af Østerbroundersøgelsen, der startede i 1976, og senere som leder af Herlev/Østerbroundersøgelsen fra 2003.

 

Har nuanceret vores syn på hjerte-kar-sygdomme og fedt i blodet

Børge Nordestgaards arbejde er i årenes løb blevet omsat til mere end 700 videnskabelige artikler i danske og internationale tidsskrifter.

 

"Som leder af en af Danmarks største befolkningsundersøgelser, Herlev/Østerbroundersøgelsen, har Børge Nordestgaard givet os mange resultater, der har været med til at nuancere vores syn på hjerte-kar-sygdomme og det fedt i blodet, der ligger bag sygdommene. Dertil kommer, at han er en af vores absolut mest citerede forskere internationalt. Det gør ham til en særdeles værdig modtager af Marie & August Krogh Prisen 2020", sider Henrik Ullum, formand i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber.

 

I løbet af sin forskningskarriere har Børge Nordestgaard oplevet en løbende udvikling i, hvordan man i sundhedsvæsenet taler om og beskæftiger sig med kolesterol. En udvikling, som han selv har været med til at præge med sin forskning.

 

"Da jeg startede som forsker snakkede man bare om, at kolesterol generelt var dårligt. Pludselig så vi et stort fokus på HDL-kolesterol, som blev kaldt det gode kolesterol. Nu er det igen ved at ændre sig, så lægerne ikke kun fokuserer på kolesterol, men også er begyndt at kigge på mængden af fedt i blodet og prøve at behandle det," forklarer Børge Nordestgaard.  

 

Børge Nordestgaard får officielt overrakt Marie & August Krogh Prisen 2020 ved Organisationen af Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde, der finder sted fredag den 24. januar.

 

 

Om Marie & August Krogh Prisen

Marie & August Krogh Prisen blev oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationerne i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor