Mange er i tvivl om, hvornår det er bedst at blive gravid. De fleste ved, at alder har en påvirkning på fertiliteten. Men ikke mange er klar over, at der kan ske en accelereret aldring i kvinden, hvor antallet af æg forsvinder hurtigere end normalt. Det kan vise sig sådan, at man allerede som 35-årlig, kun har ganske få egnede æg tilbage.
Den åbne rådgivning er en del af et forskningsprojekt, der sætter fokus på accelereret aldring af kvindens æg og andre årsager til barnløshed.
Ved hjælp af en blodprøve kan fertilitetsrådgivningen identificere og derefter vejlede de pågældende kvinder/par, så de får bedst mulige chancer for at få børn i tide.
Hvad tilbyder klinikken?
Rådgivningen er et gratis tilbud til enlige og par fra Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne. Der behøves ingen henvisning for at henvende sig til klinikken.
For at benytte klinikken skal følgende krav opfyldes:
Du/I skal have bopæl i Region Hovedstaden.
Du/I må ikke have et allerede kendt fertilitetsproblem.
Du/I må ikke have forsøgt at blive gravid i over 1 år.
Et tilsvarende tilbud har eksisteret på Rigshospitalet i 3 år, men nu udbredes løsningen, så der kan tilbydes rådgivning flere steder.
Rådgivning til både mænd og kvinder
Rådgivningen på Herlev Hospital tilbyder kvinder og mænd en samtale om fertilitetsmuligheder ud fra personlig historie, og for kvindens vedkommende suppleret med en vaginal ultralydsscanning og ovennævnte blodprøve for Anti Müllersk Hormon (AMH), som viser noget om ægreserven i æggestokkene. For mandens vedkommende suppleres vurderingen med en sædanalyse.
Det nye rådgivningstilbud er tilknyttet Reproduktionsmedicinsk enhed ved Gynækologisk Obstetrisk afdeling.
EU-finansieret forskning
Fertilitetsrådgivningen er en del af et større forskningsprojekt støttet af EU-midler, hvor der er doneret godt 60 mio. til hele projektet. Forskningsprojektet skal være med til at kortlægge hvornår, hvor og hvorfor fertilitetsproblemer optræder – både hos mænd og kvinder. Projektet omfatter også udvikling og behandling indenfor fertilitetsområdet og sker i et samarbejde mellem en række fertilitetsklinikker omkring Øresund – kaldet "ReproUnion".
Foruden Gynækologisk Obstetrisk afdeling har Urologisk afdeling haft en meget væsentlig rolle i opnåelse af EU midlerne.
Yderligere information:
Overlæge, professor, dr. med. Sven O. Skouby, tlf.38 68 37 96, sven.olaf.skouby@regionh.dk