Nyt digitalt a la carte-koncept sætter ernæring på menuen

​Et digitalt menukort med indbygget ernæringsbarometer skal hjælpe indlagte patienter, særligt de småtspisende, med at få spist og drukket tilstrækkeligt. Det er en del af et unikt digitalt system og a la carte-madkoncept, som nu introduceres på Herlev og Gentofte Hospital.

Vent...

Herlev og Gentofte Hospital er det første hospital i Danmark, der tager et digitalt system i brug, som både indeholder madbestilling og kostregistrering, og taler sammen med den elektroniske patientjournal. Det giver mulighed for endnu bedre at integrere ernæringen i den samlede behandling på hospitalet.

- Det nye madkoncept, og ombygningen af vores køkkener, giver os helt nye muligheder. Vi har undersøgt hvad patienterne foretrækker af mad, og ud fra det skabt et måltidskoncept, der rækker ud i fremtiden med individualiserede behov, høj kulinarisk kvalitet, bæredygtighed og ikke mindst fokus på ernæring. Den mad, der serveres for syge og småtspisende patienter er helt afgørende for, at vi kan få patienterne til at spise, og dermed give dem de bedste muligheder for hurtigere at blive raske, siger Enhedschef for Ernæringsenheden, Marianne Lange.

Digital menu er i brug 

De første patienter på Herlev og Gentofte Hospital kan nu bestille mad fra det digitale menukort på en tablet, direkte fra hospitalssengen, som en del af det nye a la carte-madkoncept. Det er det de patienter, der er ernæringstruede og som får særlige retter fra det eksisterende koncept Herlevs Herligheder, der er med i opstartsfasen, som involverer syv afdelinger. I løbet af året rulles det nye koncept fuldt ud til hele hospitalet. 

Ernæringsbarometer guider patienter 

Udover appetitvækkende fotos af maden indeholder menukortet et ernæringsbarometer, så både ansatte, patienter og pårørende kan følge med i om der bliver indtaget proteiner og kalorier nok i løbet af dagen. 



Barometeret ansporer patienterne til at bestille mad nok til at komme i mål med energibehovet, og samtidig kan det også registreres, hvor meget patienten i sidste ende har spist af de måltider, vedkommende har bestilt, fortæller ledende klinisk diætist, Tina Munk.

- I opstartsfasen vil ernæringsdata, som f.eks. patientens energibehov, automatisk blive ført over i tabletten når de er skrevet ind i Sundhedsplatformen. I løbet af 2021 vil det registrerede ernæringsindtag – altså hvad patienten rent faktisk har spist - også føres den anden vej, og det giver nye muligheder for at arbejde endnu mere systematisk med ernæringen. Integrationen af ernæringsbehandlingen har stor effekt på patienternes mulighed for at komme sig bedre og hurtigere, siger Tina Munk.

Både patienter og klinisk personale har været inddraget i udviklingen af det samlede koncept, hvor et mere varieret menukort og større valgfrihed også tager hensyn til ønsket fra patienterne om øget medbestemmelse.

Fakta: 

Det nye a la carte-koncept tager udgangspunkt i det nuværende Herlevs Herligheder, som er små protein- og energiberigede retter til ernæringstruede patienter. A la carte-kortet vil i det nye koncept blive udvidet så det bliver endnu mere varieret, og også omfatter retter til ikke-ernæringstruede patienter. 

Udrulningen af det nye koncept i 2021 sker først på Herlev-matriklen og sidenhen på Gentofte-matriklen i takt med at køkkenerne på de to matrikler ombygges på baggrund af en bevilling på 55 millioner kr. fra Region Hovedstaden.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor