
Peter Riis Hansen (2. række nr. to fra venstre) med de øvrige CAG-modtagere ved lanceringen. Foto: GCHSP
Der var endnu engang grund til at smile, da Greater Copenhagen Health Science Partners (GCHSP) tirsdag lancerede fire nye forskningssamarbejder på tværs af hospitaler og universiteter, de såkaldte CAGs. Grupperne skal sikre at ny forskning hurtigere kan bruges til gavn for patienter.
For i lighed med de foregående år satte forskere fra Herlev og Gentofte Hospital deres præg på de nye grupper. Professor Peter Riis Hansen skal nemlig stå i spidsen for det forskningssamarbejde, der skal arbejde for bedre behandling til patienter med kroniske betændelsessygdomme.
Bedre behandling af betændelsessygdomme
I beskrivelsen af den nye CAG fremhæves det, at patienter med betændelsessygdomme som hjerte-karsygdom, leddegigt, type 2-diabetes og folkesygdommen parodontitis (tidligere kendt som paradentose) har kronisk lavgraderet inflammation i kroppen. Disse sygdomme hænger sammen, og den ene sygdom kan forværre forløbet af den anden. Selvom forskningen på området har fået stor opmærksomhed, er der brug for mere viden om de mekanismer, der forbinder sygdommene, så muligheder for behandling bliver forbedret.
Herlev og Gentofte flot repræsenteret
Med præsentationen af de fire nye samarbejder er der nu i alt 12 CAGs og Herlev og Gentofte Hospital er repræsenteret i ledelsen af fire af dem.
I 2018 blev både professor Inge Marie Svane, Center for Cancer Immunterapi, og professor Hans Bisgaard, Dansk BørneAstma Center, udpeget til stå i spidsen for deres respektive CAG. Og i 2017 gjaldt det professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi.
Derudover bidrager en række afdelinger fra hospitalet til arbejdet i flere af de øvrige CAGs.
Fakta om CAG:
Kernen i GCHSP er en række tværgående kliniske akademiske forskningsgrupper, CAGs. De består af forskere og klinikere fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Region Sjælland og Region Hovedstadens hospitaler, som arbejder translationelt inden for hvert deres behandlingsområde.
Den enkelte CAG skal bidrage til sundhedsområdet med nye forskningsresultater, øget kvalitet i det kliniske arbejde og hurtigere implementering af resultater. Det sker gennem et stærkt fagligt netværk med et fælles strategisk sigte på tværs af miljøer på både universitetet og på regionens hospitaler.