Læger fra Herlev og Gentofte indstillet til Kulturministerens Idrætspris 2017

Caroline Kistorp og Jon Bjarke Rasmussen fra Endokrinologisk Forskningsenhed er indstillet af Anti Doping Danmark for deres forskning i bivirkninger ved brug af anabole steroider.


Diabetes, hjerte-kar-sygdom, depression og impotens.

Det er et sandt rædselskabinet af langsigtede bivirkninger, der lurer om hjørnet for de mænd og kvinder som benytter sig af anabole androgene steroider i jagten på store muskler. Og netop effekten på langt sigt er det, som Caroline Kistorp og Jon Bjarke Rasmussen har vist i deres forskningsprojekt, og som har gjort at de er indstillet til Idrætsprisen.

For selv når misbrugerne lægger sprøjten på hylden så risikerer de at måtte slås med alvorlige bivirkninger – og det har fået Anti Doping Danmark til at spærre øjnene op.

-  "Resultaterne fra Herlev Hospital har bidraget væsentligt til vidensgrundlaget om AAS' påvirkning af kroppen. Anti Doping Danmark har derfor et nyt og stærkere fundament at udvikle forebyggelsesindsatser på blandt målgrupper, som søger og overvejer at prøve kræfter med disse stoffer. Derfor fortjener Jon Bjarke Rasmussen og Caroline Kistorp at blive honoreret med Kulturministerens Idrætspris 2017", skriver Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark i indstillingen.

De to forskere selv er naturligvis også glade for indstillingen til prisen, hvis endelige vinder bliver fundet d. 11. december.

- "Vi er utroligt glade og stolte over at blive indstillet. Det viser at vores forskning har potentiale til at blive udbredt ud over de akademiske kredse og få indflydelse på almindelige mennesker og ikke mindst i arbejdet med at forebygge misbrug af anabole steroider", siger Caroline Kistorp.


Også Jon Bjarke Rasmussen glæder sig over indstillingen, og ikke mindst over, at der kommer fokus på problemet.

-  "Forbruget af AAS er stigende og i de senere år bredt ud til kredse man ikke tidligere har forbundet med dette misbrug f.eks. blandt studerende. Vores forskning viser som det nye, at de skadelige effekter på stort set alle de parametre vi har undersøgt kan ses flere år efter misbruget er ophørt, hvilket kan få vidtrækkende konsekvenser og blive et fremtidigt folkesundhedsproblem", siger han.


Kulturministerens Idrætspris uddeles hvert år – sidste år vandt den danske OL-sølvvinder Sara Slott Pedersen prisen på 100.000 kroner.


Redaktør