Ny skånsom metode måler knogleforandringer

​På Nefrologisk Afdeling (Nyreafdelingen) har man netop taget en mere skånsom metode i brug, når patienters knoglestatus skal afklares. Foreløbig er Herlev eneste hospital i landet, som bruger metoden hos nyresyge patienter.

Vent...

​Det er Ditte Hansen, overlæge på Nefrologisk Afdeling, som har taget metoden med hjem fra Belgien, hvor hun har været på ophold i forbindelse med sin speciallægeuddannelse. I bund og grund er der tale om en biopsi, men hvor biopsien før var et noget større indgreb og derfor blev anvendt yderst sjældent, kan afdelingen i dag foretage samme indgreb med en mindre nål i patientens hoftekam under lokalbedøvelse. Et meget mindre indgreb som afdelingen derfor forventer kan gavne langt flere patienter.

Biopsien sendes efterfølgende til patologer i Belgien, som foretager analysen og sender svar retur til afdelingen.


​Foto: Ditte Hansen med det instrument, hun bruger, når hun tage biopsi af knoglen i hoftekammen. ’Det ser måske dramatisk ud, men den seneste patient, som fik taget biopsi var meget overrasket over, at det hele var overstået så hurtigt og smertefrit’.

Nyresygdom påvirker knoglestatus

Patienter med nyresygdom har ofte forstyrrelser i mineralstofskiftet og det øger risikoen for blandt andet knogleskørhed og knogleforandringer. Problemerne kan både skyldes selve sygdommen eller den medicin, som patienterne får. Hvis patienterne får problemer og f.eks. har tendens til mange brud, så har lægerne brug for at få en ret præcis analyse af, hvad der foregår inde i knoglerne for at ramme den rigtige behandling. Og her er det ikke nok med en almindelig knoglescanning.

-  Vi har brug for at vide præcis, hvad der foregår i knoglerne for at få den rette behandling i gang.  Mange patienter får i forvejen en del medicin, så det er kompliceret at finde en behandling, som gavner og ikke gør mere skade for gruppen af patienter, siger overlæge Ditte Hansen.

Skånsomt for patienterne
Det er Ditte Hansen, som har taget metoden med hjem fra Belgien, hvor hun har lært den. Og det er også hende, som foretager biopsierne. 1-2 biopsier bliver det foreløbig til om måneden.

- Indgrebet er langt mere skånsomt for patienten end tidligere. Og faktisk har den ’gamle’ metode ligget stille, fordi det er et større, invasivt indgreb som kan medføre komplikationer, forklarer hun.

Men selv om Nefrologisk Afdeling nu har taget den mere skånsomme metode i brug og hele tiden bliver klogere på den, så stopper det ikke her.

- Vi vil fortsætte med at finde nye metoder, som giver bedre resultater og er skånsomme for patienterne. F.eks. har vi netop fået penge fra Nyreforeningen til at undersøge, om og hvordan vi kan bruge PET-scanning til at få samme indsigt i knoglestatus, siger Ditte Hansen, som også har fået et 3-årigt forskningsstipendium her fra hospitalet til at forske i de forskellige metoder.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor