Kan ultralydsundersøgelser forudse Corona-komplikationer?

​Nyt studie skal undersøge om ultralydsskanninger af hjerte og lunger kan hjælpe til at risikoinddele COVID-19 patienter allerede ved indlæggelsen.

Vent...

Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital går nu i gang med at undersøge om hurtig og billig ultralydsundersøgelse af lunger og hjerte kan forudsige, hvilke patienter smittet med Coronavirus, der er i høj risiko for at få alvorlige komplikationer.

Studiet inkluderer patienter indlagt på de fleste af Region Hovedstadens hospitaler med en laboratoriebekræftet diagnose af COVID-19, og de første resultater vil være klar i løbet af en måned.

- Vi vil publicere resultaterne af den akutte del af studiet hurtigst muligt, da det forhåbentlig kan mindske konsekvenserne af COVID-19-pandemien på sundhedssystemet. Disse ekstra undersøgelser kan måske benyttes til at prioritere mere intensiv overvågning og behandling af dem, der er i særlig høj risiko for et alvorligt forløb, siger læge og forskningsleder Tor Biering-Sørensen, som er leder af projektet.
Tor Biering-SørensenNY.jpg

Foto: Tor Biering-Sørensen er tilknyttet Afdeling for Hjertesygdomme på både Herlev og Gentofte Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.


I projektet vil han sammen med sine kolleger undersøge om ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi) og en lungeultralyds-undersøgelse kan forudsige, hvilke patienter der er i høj risiko for udvikling af akut respiratorisk distress syndrom, indlæggelse på intensiv afdeling eller anden akut forværring under indlæggelse for COVID-19.

Studiet vil også give et unikt indblik i, hvordan infektionen påvirker hjertet, da alle patienter også vil få foretaget en grundig hjerteundersøgelse når infektionen er overstået.

- Denne information vil kunne bruges både til at forstå infektionens indflydelse på hjerte-kar-systemet, men vil også kunne bruges til at behandle hjerte-kar komplikationer blandt COVID-19 patienter på landets hospitaler, forklarer Tor Biering-Sørensen.

Det er Novo Nordisk Fonden, der har hastebevilliget knap to millioner kroner til projektet fra fondens pulje til akutte Coronavirus-tiltag.

Kontakt:


Tor Biering-Sørensen på tlf. 28933590

Andreas Bennekou, Pressekonsulent, Herlev og Gentofte Hospital: 38673040
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor