UD AF SENGEN, TRÆK VEJRET OG HOST

Vores afdelingsfysioterapeut, Andreas Holst Andersen, har sammen med kollegerne Lars Sivertsen og Simon Amled skrevet en guide til, hvordan man med simple råd kan hjælpe til med at holde lungefunktionen i gang i disse corona-tider.

Vent...

​- Guiden er egentlig skrevet til vores indlagte patienter, men rådene er også gode, hvis du ligger og er sløj derhjemme og måske – måske ikke – er smittet med coronavirus. Jeg er helt med på, at det kan være hårdt at lave øvelser, hvis man er syg. Men kan man, så skal man hjælpe sig selv og forsøge, siger Andreas Holst Andersen.


Fysioterapeuternes tre gode og simple råd lyder:

1. Kom ud af sengen, hvis du overhovedet kan. Lungerne ventileres bedre, når du sidder i stedet for at ligge. At sidde kan fx afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv. Du skal helst op 30-50 minutter x 3 dagligt – og gerne mere, hvis du orker det. Hvis du kan, så kombiner med ’rejse-sætte-sig’ øvelser fra en stol eller sengekant. Så holder du gang i de store muskelgrupper i benene.

2. Træk vejret godt igennem med jævne mellemrum – helt ned i maven. 10-20 dybe vejrtrækninger udført en gang i timen kan afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv.

3. Hoste og stød (dvs. at åbne svælget og ånde dybt og kraftigt ud, ligesom hvis du ånder på en rude) er lungernes mest effektive forsvarsmekanisme. Øv dig i at vedligeholde din hostekraft, så du kan rense luftvejen, når du har brug for det.

Hvis man kan, må man gerne lave øvelserne oftere.

Træn lungerne.pdf (se og print vejledning)


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor