Gert er indlagt i en skov

​Gert Hansen er lige blevet opereret i maven på Herlev og Gentofte Hospital. Han har adskillige ’hæfteklamme’ til at holde sammen på såret. Alligevel går han rundt i en skov og strækker sig for at plukke frugter.

Vent...

I virkeligheden går Gert Hansen rundt i en virtuel skov og befinder sig på en af de nye, store enestuer på Herlev Hospital. Han har en maske på og håndtag i hænderne - og det er, når han har masken på, at han er i skoven.

Hanne Konradsen, professor i klinisk sygepleje, står i spidsen for en række projekter, hvor man på Herlev og Gentofte hospital undersøger, hvad VR-teknologien – Virtuel Reality – kan gøre for patienterne:

"Når man er opereret i maven, som Gert Hansen er, så er man tilbøjelig til at sidde krummet sammen. Med VR forsøger vi at få patienterne op at stå og bevæge sig på en motiverende måde", forklarer Hanne Konradsen.

Gert Hansen i gang med at plukke frugter i den virtuelle skov (artiklen forstætter under foto). 


Når Gert Hansen tager masken på hovedet, føles det præcist som at være inde i en rigtig skov. Når han rækker op og får plukket en frugt, trykker han på de håndtag, han har i hænderne, og får på den måde point. 66-årige Gert Hansen synes, at brug af VR er en rigtig god ide. Det skyldes nok også, at han har en rigtig god grundform og godt kan lide at røre sig. Og at han i forvejen er interesseret i teknologi:

"Det er en rigtig god ide. Det er nemt og intuitivt. Ellers er det jo kedeligt at være indlagt og jeg er f.eks. blevet sendt rundt i den runde bygning for at bevæge mig. Så er det her spil altså lidt sjovere", siger han.

Nye enestuer giver plads til bevægelse

Det nye hospital i Herlev, som åbnede i juni, har store enestuer og det givere helt nye muligheder, bl.a. i forhold til at bruge VR-teknologi.

"Når du har plads og din egen stue, så kan du træne og bevæge dig rundt, som du vil, uden at nogle synes, det ser mærkeligt ud. Du kan tage VR-masken på kl. 2 om natten og træne i undertøj, hvis det er det, du har lyst til. Enestuer og mere plads giver os nogle muligheder, som vi ikke havde før", forklarer Hanne Konradsen.

Hun og forskerkolleger på hele hospitalet arbejder med VR-teknologi i forskellige sammenhænge. Bl.a. afprøver man det i forhold til børn, som kan være bange for det, der skal foregå. For at flytte fokus og dæmpe nervøsiteten kan de f.eks. tage VR-brillen på og svømme en tur med delfiner eller gå tur i naturen. 

Hanne Konradsen ser også muligheder i at bruge teknologien til smertepatienter og patienter, som har brug for guidet afslapning.

Gode erfaringer med VR

"Indtil videre har vi ret gode erfaringer med brug af VR-teknologien. Lige nu er vi ved at sammenskrive erfaringerne, som skal ende med en artikel senere på året. Og så håber vi, at vores lille studie kan skaleres op for at høste endnu flere erfaringer", siger Hanne Konradsen.

Selv om Gert Hansen stadig er tynget af operationssår og hæfteklammer, så fejler kreativiteten ikke noget, og han har allerede bidraget med mange ideer til, hvordan VR kan rulles:

"F.eks. skal det være installeret på hver stue, så det er nemt og intuitiv at bruge. Også for folk, som ikke er teknologi-nørd som mig. Man kunne også udnytte de runde bygninger, og sende folk rundt på forskellige poster og løse opgaver, samtidig med at de får oplevelser via VR-teknologien.  Dét ville være motiverende for bevægelse. For man kommer jo ikke udenom, at det er ret kedeligt at være indlagt", siger han.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor