Gå efter de flotte farver – det gavner dit hjerte

Et nyt studie fra Herlev og Gentofte Hospital tyder på, at hvis man indtager flavonoider i tilstrækkelige mængder, så nedsætter det risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme og kræft. Hvordan finder vi flavonoiderne og hvor meget af det skal vi have, for at det er godt nok?

Vent...

​Flavonoider. Smag lige på ordet – lyder det lækkert? Nej, måske ikke lige i første omgang, men der er faktisk rigtig mange gode ting at sige om flavonoider. Flavonoider er plantestoffer, som findes i mange frugter og grøntsager. Det er flavonoider, som giver frugt og grønt de flotte, klare farver, og stoffernes funktion – der findes over 5.000 forskellige typer i naturen - er egentlig at beskytte frugt og grønt mod uv-skader fra lys. Udover i frugt og grønt findes plantestofferne også i f.eks. te, rødvin og mørk chokolade og det er flavonoiderne, som kan give en lidt tør og bitter smag. 

Der er allerede forsket en del i flavonoiders egenskaber, først og fremmest i forhold til kræft. Men nu viser det sig, at stofferne også ser ud til at have en gunstig effekt i forhold til hjerte-kar-sygdomme og dødelighed. Det viser et studie, som i august blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications. Frederik Dalgaard, læge og forsker på Afdeling for Hjertesygdomme, er hovedforfatter på studiet, som er støttet af Hjerteforeningen og lavet i samarbejde med Edith Cowardh University i Australien og Kræftens Bekæmpelse.

56.000 raske danskere deltog i studiet

Der har tidligere været publiceret celle- og dyrestudier og mindre forsøg på mennesker, som pegede i samme retning som det resultat, der netop er publiceret. Men studiet  betragtes som ret vægtigt, fordi det omfatter data fra ikke færre end 56.000 mennesker. De mange data er oprindeligt samlet af Kræftens Bekæmpelse tilbage i 1990’erne, hvor raske deltagere afgav masser af informationer om f.eks. kost, rygevaner, højde og vægt, alkoholvaner, uddannelse og meget mere. Kræftens Bekæmpelse har allerede publiceret mange undersøgelser på baggrund af data fra gruppen, som med et videnskabeligt udtryk også kaldes en kohorte. De meget værdifulde data fik forskerne bag studiet lov at dykke ned i, og de fik også tilladelse til at binde data på de enkelte deltagere sammen med hospitalsdata og dødsårsagsdata. På den måde kunne de følge forsøgsdeltagerne i 23 år og undersøge dødeligheden hos deltagere, som spiste forskellige mængder af flavonoider. 

500 mg er nok

Helt overordnet har studiet vist, at der er en positiv sammenhæng mellem indtag af flavonoider og risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom og kræftsygdom. Kort sagt: dem som fik tilstrækkeligt af plantestofferne, havde mindre risiko for at dø både af hjerte-kar-sygdom og kræft. Forskerne ved ikke helt præcist, hvorfor flavonoiderne gavner, men et godt bud er, at de går ind og påvirker cellemembranerne og mekanismer i vores kar, som bl.a. medvirker til at holde dem smidige. Stivhed i karrene er et tidligt tegn på hjerte-kar-sygdom. Derudover indeholder planteføde med flavonoider også andre stoffer, som er gode for os, f.eks. vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. 

I studiet kunne forskerne samtidig fastlægge, hvor stor en mængde af flavonoiderne, man skal indtage, for at være tilstrækkeligt dækket og gøre noget godt for sit hjerte. Her er svaret 500 mg. Forskerne fandt, at når man havde indtaget ca. 500 mg, så fladede kurven ud, hvilket indikerer, at selv om man f.eks. spiser dobbelt så mange flavonoider, så får man ikke en dobbelt så stor gavnlig effekt – i hvert fald ikke i forhold til hjerte- kar-sygdom. I studiet var det cirka halvdelen, som fik flavonoider nok, mens den anden halvdel ikke gjorde.
Hvad skal man så spise?

500 mg flavonoider bør ikke være besværligt at indtage på en dag. Følger man de officielle kostråd med masser af frugt og grønt, så bør man faktisk være dækket. Men hvis man alligevel vil gå sin kost efter i sømmene for at være helt sikker, så peger studiet på, at man f.eks. kan indtage en kop te, et æble (med skræl), en appelsin, 100 g blåbær og 100 g broccoli. Så er man godt dækket ind. 


Flavonoider findes blandt andet i:
Citrusfrugter
Æbler (med skræl)
Abrikoser
Bær 
Persille
Grønne peberfrugter 
Tomater
Løg
Broccoli
Grønkål 
Spinat
Bladselleri
Aubergine
Rødvin 
Grøn og sort te
Mørk chokolade


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor