Forhøjet kolesterol hos raske personer over 70 år øger deres risiko for at blive ramt af blodpropper i hjertet og hjernen

​Nyt stort studie fra Herlev og Gentofte Hospital viser, at et højt kolesteroltal hos raske personer over 70 år markant øger deres risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet eller hjernen. Det er ny viden, som kan få betydning for hvordan hjerte-kar-sygdom forebygges hos ældre personer i fremtiden.

Vent...

Resultaterne af den nye undersøgelse viser entydigt, at forhøjet kolesterol øger risikoen mere hos personer over 70 år end personer under 70 år, siger læge og ph.d. Martin Bødtker Mortensen, Afd. for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital

- Undersøgelsen viser desuden, at man skal behandle meget færre ældre end yngre personer med kolesterol-sænkende medicin for at undgå, at én person rammes af en blodprop. Samlet set tyder undersøgelsen på at langt flere ældre personer, som lever i dag, vil kunne undgå alvorlige blodpropper og derved forblive raske i deres pensionisttilværelse uden kroniske mén fra blodpropper i hjertet eller hjernen, siger Martin Bødtker Mortensen.

Vigtig viden for læger og ældre

Resultaterne, der netop er publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet, er vigtige for både læger og raske ældre personer, siger professor Børge Nordestgaard, Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

Ifølge ham forventes de nye resultater at få betydning for fremtidige retningslinjer, med anbefaling om at kontrollere og behandle forhøjet kolesterol hos ældre personer.

- Er man en rask person, som er over 70 år gammel og har forhøjet kolesteroltal, så kan det for mange være meningsfyldt at tage en snak med sin læge om opstart af kolesterolsænkende behandling med henblik på at sænke risikoen for at blive ramt af alvorlige blodpropper, siger professor Børge Nordestgaard.

Behov for opdateret viden 

Som det er nu, behandles raske personer over 70 år typisk ikke med kolesterol-sænkende medicin, da tidligere undersøgelser ikke entydigt har kunnet påvise, at forhøjet kolesterol hos denne gruppe øger risikoen for blodpropper i hjertet.

- De tidligere undersøgelser, der er lavet, er dog baseret på ældre personer, der levede for flere årtier siden, hvor både restlevetid, tilstedeværelse af kroniske sygdomme og forebyggende behandling hos ældre var meget anderledes end den er i dag. Derfor har der indtil nu været mangel på opdateret viden om hvilken rolle forhøjet kolesterol spiller hos ældre, nutidige personer, forklarer Børge Nordestgaard.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet blandt 91.131 raske personer fra Herlev/Østerbroundersøgelsen, hvoraf 13.779 var i alderen 70-100 år. Personerne blev fulgt i gennemsnit 7,7 år. I løbet af den periode blev 1515 personer ramt af en blodprop i hjertet og 3389 personer blev ramt af enten én blodprop i hjertet eller hjernen.

I alderen 70-100 år er der 847.973 personer i Danmark. (382.261 mænd og 465.712 kvinder). Af disse har 70% højt kolesterol i blodet (3 mmol/L eller højere), svarende til 593.581 personer i 2020.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor