- Der var relativ høj jubel, da vi fik det at vide!
Både bioanalytiker og arbejdsmiljørepræsentant Siham Berrhili og ledende overbioanalytiker Mai-Britt Naumann ser yderst tilfredse ud da de taler om prisen, som Siham har modtaget på DBIOs årlige kongres i Horsens.
- Det er en kæmpe anerkendelse af den indsats medarbejderne i afdelingen i fællesskab har gjort, og det er vi jo enormt stolte af – at vi kan være en form for rollemodeller, lyder det fra dem begge.
Og hvad er det så de er lykkedes med på afdelingen?
Helt grundlæggende var udgangspunktet et ønske om at reducere smerter og gener hos afdelingens medarbejdere, som ofte har mange ensidige, gentagne arbejdsbevægelser, hvilket er en kendt udfordring blandt bioanalytikere og patologer. Med det udgangspunkt blev der i 2020 sat en række indsatser i gang i tæt samarbejde med arbejdsmiljøteamet i hospitalets HR og Kompetenceudvikling.
Foto: Siham Berrhili, arbejdsmiljørepræsentant på Afdeling for Patologi på Herlev og Gentofte Hospital, fik overrakt arbejdsmiljøprisen af Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere. / fotograf Niels Åge Skovbo
Kolleger som træningsinstruktører
F.eks. fik alle medarbejdere tilbud om besøg af den gennemgående arbejdsmiljøkonsulent i projektet, Anne Jacobsen, som hjælper med arbejdsstillinger og indretning af arbejdsplads. De medarbejdere, der har behov for det kan også få en personlig fysioterapeutisk vejledning i forhold til de gener de oplever. Derudover er en række frivillige medarbejdere blevet instrueret i at være instruktører for kollegaer i de ugentlige træningsseancer.
Det er mundet ud i at alle medarbejdere har mulighed for at deltage i 2x10 minutters elastik-træning om ugen i arbejdstiden, med tætte kolleger som instruktører. Det lyder simpelt, men det har haft en effekt, siger Mai-Britt Naumann.
- Helt overordnet viser målinger, at medarbejderne har færre gener og smerter nu, blandt andet fordi det er lykkedes at integrere ergonomien i hverdagen. Og det gør mig superstolt som leder, at vores medarbejdere – på tværs af faggrupper - virkelig har lagt deres kræfter i at få dette til at lykkes, konstaterer hun.
Lille tiltag, stor forskel
Samme toner kommer fra en tydelig stolt bioanalytiker og arbejdsmiljørepræsentant, Siham Berrhili, der er tovholder for indsatsen i hverdagen.
- Det er jo et relativt lille tiltag, som gør en stor forskel, også fordi der er opstået et fællesskab og en kultur, som er anderledes end før. Man er mere bevidst om at man kan gøre noget for sin egen sundhed, men især det, at det er medarbejderne selv der driver det og er instruktører har gjort en forskel, forklarer Siham Berrhili, som bakkes op af Mai-Britt Naumann:
Godt behandlet
- Jeg kan høre at der er fnis og grin på gangen når der er træning, og det gør mig glad som leder. Det må godt være sjovt at gå på arbejde, og så har vi jo også en forpligtelse til at sørge for at vores medarbejdere kan holde til deres arbejde. I sidste ende gør det jo at vi kan leve op til vores ambition om at både patienter og personale er godt behandlet.
Træningen og tilbud om indretning af arbejdsplads er blevet en del af introduktionen til nye medarbejdere, og der bliver med jævne mellemrum introduceret inspiration til nye øvelser for at fastholde motivationen.