Et stigende antal patienter med betændelse i hjertet kan behandles hjemme

​​Takket være dansk forskning bl.a. ledet af professor Kasper Iversen kan Afd. for Hjertesygdomme nu sende nogle patienter med hjerteklapinfektion i hjemmebehandling. Afdelingen udvikler og skræddersyr forløbene til hver egnet patient. Læs mere her og mød også Annelise Nielsen, der er én af de patienter, der får gavn af den nye mulighed.

Vent...

Afdelingen for Hjertesygdomme har siden 2019 sendt cirka 50 patienter med hjerteklapinfektion, endorkarditis, hjem i tabletbehandling til stor glæde for både patienter og afdeling. Gennemsnitligt reduceres dermed nemlig indlæggelsestiden for patienterne med tre-fire uger fra de sædvanlige seks uger med intravenøs antibiotikabehandling på hospitalet. De resterende uger er tabletbehandling hjemme.

Hjemmebehandlingsforløbene er skabt på baggrund af konklusioner fra et forskningsstudie med 400 patienter fra en række hjertecentre i Danmark, ledet af blandt andre overlæge og professor Kasper Iversen fra Afdeling for Hjertesygdomme.

Studiet, der er verdens hidtil største randomiserede studie på endokarditis, blev afsluttet i 2018. Det konkluderede, at patienter, som fik antibiotikatabletbehandling hjemme, havde et lige så godt behandlingsresultat, som patienter, der blev behandlet intravenøst på hospitalet.

Asfalterer, mens de kører

Siden har Afdelingen for Hjertesygdomme udviklet patientforløb for egnede patienter.

- Hjemmebehandling er en mulighed for nogle af vores patienter. Hvert forløb kræver grundig planlægning, fordi patienterne er meget forskellige. Betændelsen er typisk forårsaget af mikroorganismer fra for eksempel tarm eller mundhule, så behandlingerne skal hver især tage udgangspunkt det sted, hvor bakterien kommer fra. Desuden er patienterne fra 35-90 år – de fleste dog +65, så deres livsomstændigheder er forskellige. Og for det tredje har nogle patienter akutte forløb og andre sub-akutte med influenzasymptomer i måneder. Vi har måttet prøve os frem og har så at sige skabt og justeret forløbene, mens de har kørt, siger Hanne Højlund, der er klinisk sygeplejespecialist og en af primusmotorerne bag det nye tilbud til patienterne.

Også de praktiske rammer er udviklet løbende:  

- Vi har skabt ambulatoriet med de ressourcer, vi havde. Blandt andet har sekretærerne på afdelingen ydet en stor indsats for at få praktikken til at fungere, fortæller hun.

Hanne Højlund håber, at afdelingen på sigt kan forske i patientoplevelsen:

- Et kvalitativt studie kan give os indsigt i, hvor vi eventuelt skal sætte ind for at optimere forløbene, siger hun.

"Jeg sover bedst i min egen seng"

- Mandag, onsdag og fredag får jeg taget blodprøver på Gentofte Hospital. Tirsdag og torsdag er jeg til ambulant kontrol på Herlev Hospital.

Besøgsfrekvensen på hospitaler vil være daglig i de kommende uger for 74-årige Annelise Nielsen fra Lyngby. Udsigten til det hyppige renderi kunne tage pippet fra de fleste. Men ikke Annelise Nielsen. For alternativet er meget værre – nemlig tre-fires ugers yderligere indlæggelse foruden de to, hun netop har overstået.

Annelise er én af de patienter, der har skiftet dele af den intravenøse antibiotikabehandling mod hjerteklapbetændelse ud med tabletter. 

- Jeg er meget glad for at kunne være hjemme hos mig selv. Jeg har det jo godt, selvom jeg ikke er rask. Det er fredfyldt og roligt, og jeg sover bedst i min egen seng. Jeg er helt tryg ved det, fordi jeg har tæt kontakt med afdelingen, og fordi jeg selv og min datter sætter os ind i alle prøvesvar, så vi ved, hvad der foregår. Jeg er også god til at slå op på Google, hvis der er noget, jeg har brug for at forstå bedre, fortæller hun.

- Og ja, så skal jeg af sted til hospitalet hver dag. Men det gør jeg gerne for at undgå at være indlagt så længe. Og i denne coronatid er det meget godt, at jeg skal ud hver dag, for man kan godt have tendens til at være limet fast i sofaen. Jeg er så heldig, at min familie og mine venner splejser om taxa til mig, så jeg ikke skal tage bussen hver dag, siger Annelise Nielsen.

Positiv erfaring

Den 74-årige har prøvet det før.

Hendes problemer begyndte sidste år juleaften, da hun fik høj feber, og vagtlægen sendte hende til Nordsjællands Hospital i Hillerød. Det viste sig efter noget forvirring, at hun havde betændelse i hjerteklappen, og hun blev overflyttet til Herlev og Gentofte Hospital til intravenøs antibiotisk behandling. Efter to ugers indlæggelse blev hun tilbudt hjemmebehandling med tabletter i de tre-fire uger. Det takkede hun ja til. Og den oplevelse var så god, at da hun igen i november blev syg med hjerteklapsbetændelse, lå det lige for endnu engang at takke ja til hjemmebehandling,


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor