En blodprop i hjertet går ud over tilknytning til arbejdsmarkedet

En ud af fire patienter med blodprop i hjertet mister tilknytning til arbejdsmarkedet i løbet af det første år efter at de har genoptaget deres arbejde. Det viser en undersøgelse fra Herlev og Gentofte Hospital, der netop er offentliggjort i Journal of American Heart Association.

Det er veldokumenteret, at ni ud af ti patienter med blodprop i hjertet vender tilbage til arbejdsmarkedet – og så er det alligevel en sandhed med modifikationer. Hver fjerde patient er nemlig efterfølgende ude af arbejdsmarkedet i kortere eller længere perioder, hvor de i stedet modtager sociale ydelser fra det offentlige. Det viser forskning fra Hjertemedicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital. Forskningen er netop offentliggjort i Journal of American Heart Association.

- Blandt patienter, der havde haft blodprop i hjertet og som genoptog arbejdet, var risikoen for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet tre gange så høj sammenlignet med arbejdende danskere, der ikke tidligere havde haft blodprop i hjertet. Risikoen var blandt andet højere hos patienter i alderen 30-39 år og 60-65 år, fortæller Lærke Smedegaard, læge og ph.d-studerende på Hjertemedicinsk Afdeling og førsteforfatter på artiklen.

- Både efterforløbet af en blodprop i hjertet og dét at være uden arbejde er relateret til ringere livskvalitet og endda depression. Derfor er det essentielt, at patienterne kommer bedst muligt igennem forløbet, da det ellers kan føre til en negativ spiral både helbredsmæssigt og økonomisk, fortsætter hun. 

 

Unikke, landsdækkende registre

Resultatet er kommet ved at bruge de unikke, landsdækkende registre. Dermed har forskerne i anonymiseret form kunne identificere patienter, der havde været i arbejde forinden indlæggelse med første blodprop i hjertet.

- Målet er at finde de patienter, vi skal være særligt opmærksomme på. Dermed kan vi bedre sætte ind og forebygge, at patienterne mister tilknytningen til arbejdsmarkedet, siger Lærke Smedegaard. 

- Patienter med lav indkomst og uddannelsesniveau samt patienter med depression var blandt de udsatte grupper. Derfor bør man også videre undersøge, om der vil være gavn af medvirken fra andre faggrupper i rehabiliteringsarbejdet fx psykologer eller socialrådgivere, så patienterne undgår kortere og længere sygemeldinger, forklarerr Lærke Smedegaard.

Knap 40.000 patienter var med i undersøgelsen, der også viste, at patienter der samtidig havde hjertesvigt, diabetes, atrieflimren og nyresygdom havde øget risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.


 Læs artiklen i Journal of American Heart Association.

Redaktør