Af Signe Vedel Krogh,
læge og PhD, Herlev-Østerbroundersøgelsen, Herlev og Gentofte Hospital
Den søde juletid betyder for mange hygge sammen med familie og venner, mens vi indtager store mængder god og fed julemad. Samtidig bevæger vi os ikke så meget – måske bortset fra når vi danser omkring juletræet. Al den gode julemad har et højt fedtindhold, som får niveauet af kolesterol i blodet til at stige. Kolesteroltallet stiger nemlig særligt, når vi indtager fedt som smør, fløde og fedt kød. Samtidig forbrænder vi ikke så mange kalorier, når vi tilbringer tiden indendørs i varmen ved et julebord og det er derfor nærliggende at tænke, at kolesteroltallet i juletiden er højere sammenlignet med om sommeren, hvor vi sætter flere grøntsager på bordet og bevæger os mere.
Og ja, julemåneden sætter bestemt sine spor i vores kolesteroltal!
Højt kolesteroltal i den første uge af januar
Faktisk er vores kolesteroltal hele 20 procent højere efter juleferien sammenlignet med om sommeren. Dette er for nylig vist i Herlev-Østerbroundersøgelsen, en stor undersøgelse af den danske befolkning. I alt 25.764 danskere var med i undersøgelsen og fik målt deres kolesterol. Når forskerne kiggede på de personer, som mødte op til undersøgelsen i den første uge af januar, havde 9 ud af 10 et forhøjet kolesteroltal, dvs. de havde et total-kolesterol på mere end 5 mmol/L og/eller et LDL-kolesterol over 3 mmol/L. Det er næsten dobbelt så mange, som blandt de, der fik målt deres tal om sommeren.
Forhøjet kolesterol og hjertekarsygdom
En af de velkendte farer ved et forhøjet kolesteroltal er, at det øger risikoen for åreforkalkning og hjertekarsygdom. Men undersøgelsen viste, at det forhøjede kolesteroltal efter jul ikke gav sig udtryk i flere blodpropper i januar. Studiet kan dog ikke fortælle, om der på længere sigt er en øget risiko for blodpropper, når ens kolesterol stiger så meget i forbindelse med julens festligheder.
Udvikling af åreforkalkning og hjertekarsygdom hænger sammen med et vedvarende højt kolesteroltal. Hos den almindelige dansker betyder det derfor muligvis ikke så meget, at kolesteroltallet stiger omkring jul, når blot man husker at spise sundt og bevæge sig resten af året, så minimerer man sin risiko for åreforkalkning. Da rygning også øger risikoen for at få en hjertesygdom, er det også vigtigt at stoppe med at ryge.
Faktum er dog, at i den første uge af januar havde 9 ud af 10 i undersøgelsen et kolesteroltal, der var så højt, at man som læge ville overveje at sætte dem i behandling med kolesterolsænkende medicin for at forebygge udvikling af hjertekarsygdom.
Så hvis ens nytårsforsæt for 2020 er at leve sundere, kan man sagtens gå i gang, men man bør nok vente med at gå til lægen for at få målt sit kolesteroltal. I al fald er der en vis risiko for, at lægen måler et forhøjet kolesteroltal på denne tid af året og at en blodprøve taget senere på året ville give et lavere resultat. Studiet tyder altså på, at man skal vente til nogle uger efter jul, før man får kontrolleret sit kolesteroltal, hvis ikke man vil sættes i behandling med kolesterolsænkende medicin på forkert baggrund.
Hvis lægen finder et vedvarende højt kolesteroltal, er det dog vigtigt at påbegynde behandling med kolesterolsænkende medicin for at forebygge udviklingen af hjertekarsygdom. Effekten heraf er veldokumenteret i flere studier.
Fakta om kolesterol
· Kolesterol er et fedtstof, som bruges til opbygning af kroppens celler og hormoner. Kroppen har brug for kolesterol, men hvis man har for meget kolesterol i blodet, aflejrer det sig i karvægge og giver åreforkalkning, som kan føre til blodprop i både hjerne og hjerte. Risikoen for disse sygdomme stiger, jo mere kolesterol, man udsætter sine karvægge for.
· Forskere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen på Herlev og Gentofte Hospital har i en videnskabelig undersøgelse med flere end 25.000 danskere vist, at kolesteroltallet er 20% højere i den første uge af januar sammenlignet med om sommeren.
· I alt havde 9 uf af 10 personer, som deltog i studiet i den første uge af januar, et så højt kolesteroltal, at man som læge ville overveje at sætte dem i behandling.
· Et vedvarende forhøjet kolesteroltal kan behandles med kolesterolsænkende medicin og dermed mindskes risikoen for hjertekarsygdom.