Danmarks første foton-tællende CT-skanner installeret på Herlev Hospital

​Skanneren findes kun ganske få steder i verden og placerer Herlev og Gentofte Hospital i særklasse, når det gælder avancerede CT-skannere. Den nye skanner giver markant skarpere billeder, kan levere større præcision og dermed bidrage til en hurtigere og mere nøjagtig diagnose. 

Vent...

Herlev og Gentofte er det første hospital i Danmark, og blandt de første i verden, der har taget skanneren i klinisk brug. Den har allerede i den første fase været anvendt til udredning og opfølgning af patienter, herunder nogle, der er blevet henvist til Herlev og Gentofte Hospital fordi traditionelle CT-skannere ikke kan levere samme detaljegrad og dermed løse den kliniske problemstilling.

​​Kan bidrage til tidligere diagnostik
I begyndelsen af marts sættes det første større projekt i gang med fokus på patienter, hvor man mistænker en kræftsygdom i bugspytkirtlen. Det er en diagnose, som ofte opdages sent, og her er formodningen, at den nye teknologi kan bidrage til tidligere og mere nøjagtigere diagnoser, hvilket vil kunne få stor betydning for den enkelte patient.

-  Med den nye generation af foton-tællende CT-skannere kan vi se mindre strukturer og har bedre mulighed for f.eks. at skelne mellem kræftknuden og organet på skanningen. Det kan bidrage til tidligere diagnostik og på sigt overlevelsen for vores patienter. Dette gælder ikke kun for kræft i bugspytkirtlen, men vil også få betydning for andre patientgrupper med f.eks. lungekræft, metastaser i rygsøjlen, brud i knogler og lungefibrose, siger overlæge på Afdeling for Røntgen og Skanning, Michael Brun Andersen.

​​Markant bedre opløsning kan hjælpe læger

CT-skannere bruges generelt når der er behov for detaljerede billeder af organer eller knogler.
Den nye skanner, som er installeret på Afdeling for Røntgen og Skanning er baseret på en teknologi, der gør det muligt at se langt mindre detaljer end ved normale CT-skannere. Det gælder f.eks. ved små knoglestrukturer, hvor skanneren kan se strukturer helt ned til 0.125 millimeter. Det er 16 gange bedre opløsning end en normal CT-skanner og bedre end det menneskelige øje.



- Modsat de traditionelle skannere kan en foton-tællende CT-skanner ikke kun detektere fotoner, efter de har passeret gennem menneskekroppen, men også måle deres energi, hvilket gør den bedre til at identificere hvilken vævstype der er tale om. I praksis betyder det, at lægerne i højere grad kan se om der er tale om sygt eller rask væv, forklarer læge og forsker Felix Müller, Afdeling for Røntgen og Skanning.

​​Innovationsenhed giver agilitet​

Den nye type skanner, som Siemens Healthineers har udviklet, blev først godkendt til klinisk praksis midt i 2021, og det er kun få hospitaler på verdensplan, der er udvalgt til tage den i brug.

- Vi går forrest i verden med at anvende ny og avanceret CT-teknologi i vores daglige kliniske rutiner. Vores unikke kliniske Innovationsenhed giver os den nødvendige agilitet og erfaring til hurtigt at implementere ny teknologi, siger ledende overlæge på Afdeling for Røntgen og Skanning, Michel Nemery.


​​​Ledende overlæge, Michel Nemery foran den nye fotontællende skanner


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor