CT-skanning kan spare patienter med skjulte knoglebrud i hånden for ventetid på afklaring

 Ny forskning fra Afdeling for Røntgen og Skanning gør, at hospitalet nu kan bruge CT-skannere til opfølgende skanninger, i de tilfælde hvor et almindeligt røntgenbillede ikke kan afklare om der er et brud i hånden.

Vent...

Knoglebrud i hånden er den hyppigste skade når folk møder op i akutmodtagelsen, med mistanke om et brud. Som regel kan det hurtigt afklares om der er brækket noget eller ej ved hjælp af et almindeligt røntgenbillede. Nogle af de uheldige patienter er dog nødt til at komme igen dagen efter for at blive skannet i en MR-skanner, fordi de evt. skader er skjult på et almindeligt røntgenbillede.

Unikt forskningsresultat baner vejen 

Men i et nyt studie har forskere fra Afdeling for Røntgen og Skanning på Herlev og Gentofte Hospital, som de første i verden, vist, at en CT-skanner kan gøre jobbet lige så godt, og uden de ulemper der følger med en MR-skanning, der bl.a. tager længere tid og kun er tilgængelig i dagtimerne.
Og den forskning kommer patienterne til gode, da hospitalet nu vil bruge CT-skannerne til de opfølgende skanninger, og på den måde sørge for, at patienterne samme dag kan få afklaret, om der er et brud.

- En CT-skanning tager få minutter, mens en MR-skanning kan vare op mod 20 minutter og for nogle, er udelukket pga. klaustrofobi. Samtidig råder hospitalet over flere CT-skannere, hvilket betyder, at vi bedre og hurtigere kan hjælpe de uheldige borgere, der skal have afklaret om de har et knoglebrud i hånden, siger reservelæge i Radiologi, Felix Müller, der står bag forskningen.

Ny Fælles Akutmodtagelse giver nye muligheder 

Det nye studie baner vejen for at man på sigt kan erstatte røntgenbilleder med en CT-skanning, og dermed lette processen for både patienter og hospital endnu mere, når det gælder de patienter, hvor man formoder noget er brækket i hånden. Det vil logistisk kunne lade sig gøre, når Herlev Hospital slår dørene op for den nye Fælles Akutmodtagelse, hvor nye CT-skannere vil blive installeret i selve modtagelsen. Sammen med Klinik for Skulder-, Albue- og Håndkirurgi og afdeling for Led- og Knoglekirurgi på Herlev og Gentofte Hospital vil forskerne nu prøve at nyttigøre opdagelsen.

- En CT-skanning tager ikke længere tid end et røntgenbillede, og det betyder, at vi ville kunne afklare om patienten har et synlig eller et skjult knoglebrud indenfor ganske få minutter med en skanner, som er fysisk placeret i akutmodtagelsen, alle døgnets timer. Det vil spare ventetid for patienter og personale og effektivisere arbejdsgangen omkring disse patienter, siger Felix Müller.

I studiet har han og kollegerne anvendt en speciel type skanner, en såkaldt Dual-Energy CT-skanner, som CT-Innovationsenheden på Herlev og Gentofte Hospital fik doneret af AP Møller Mærsk fonden i 2015 med henblik på forskning i akutte patientforløb.
Yderligere 2 af disse skannere bliver installeret i akutmodtagelsen, når den åbner.

Forskningsprojektet blev gennemført som led i en erhvervs-ph.d. i samarbejde med Siemens Healthineers og understøttes finansielt af Innovationsfonden Danmark.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor