​​​

Brystkræftpatienter med spredning til lymfeknuder i armhulen kan undgå aksilrømning

​Herlev og Gentofte Hospital: I Danmark er brystkræft den hyppigste kræftsygdom, som rammer mere end hver 10. kvinde i deres levetid. Forskning i brystkræft er derfor relevant for mange. 

Vent...

​Riazan Hawaz-Ali, forskningsårsstuderende i Afd. for brystkirurgi, fortæller:

- I 2012 ændrede man retningslinjerne for, hvordan man opererer kvinder med brystkræft, som har spredning til armhulens lymfeknuder. Inden 2012 fjernede man alle armhulens lymfeknuder (aksilrømning) hos patienter med spredning hertil. Aksilrømning medfører ofte kroniske senfølger som smerter, bevægeindskrænkning, føleforstyrrelse og hævelse af armen. Siden 2012 har man ikke udført aksilrømning hos de kvinder, der havde minimal spredning til lymfeknuderne.

Riazan og hendes forskerkollegers studie har inkluderet data fra 37.000 patienter både før og efter 2012. De har undersøgt risikoen for at få tilbagefald i lymfeknuderne og overlevelsen hos de patienter, som efter 2012 ikke fik aksilrømning.

Studiet har fundet, at lidt flere kvinder får tilbagefald i armhulens lymfeknuder, når aksilrømning undlades i tilfælde med minimal spredning. Det har dog ingen betydning for overlevelsen, at man undlader at aksilrømme dem. Studiet har derfor bekræftet at den behandling, vi har tilbudt danske brystkræftpatienter de sidste 10 år er sikker og ikke forringer deres prognose

Riazan er én af de 8 forskere, der skal præsentere resultaterne af sin forskning d. 7. november ved Forskningens Dag 2023 på Herlev og Gentofte Hospital

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor