​​

Bivirkninger ved operation for prostatakræft

​Forskning på Herlev og Gentofte Hospital: Prostatakræft er en af de mest almindelige kræftformer blandt mænd, og behandlingen varierer afhængig af sygdommens karakter

Vent...

​En af de hyppigste behandlinger er robot-kirurgisk fjernelse af prostata, robotassisteret radikal prostatektomi. Det kan dog medføre bivirkninger som urininkontinens for nogle patienter.

Læge og ph.d.-studerende Alexander Nolsøe, Afd. for Urinvejssygdomme, har set nærmere på, om det er muligt, under operationen, at identificere de nerver, der styrer urinrørets lukkemuskel og om skader på disse nervefibre kunne være en mekanisme, der fører til urininkontinens. Desuden har han vurderet, om bevarelse af disse nervefibre kan nedsætte risikoen for urininkontinens.

Et studie han præsenterer på hospitalets Forskningens Dag d. 7. november.

- Selvom langtidsoverlevelsen efter denne operation er god, kommer den desværre også med bivirkninger, der kan påvirke livskvaliteten i mange år fremover. Det er bydende nødvendigt, at vi tager patienternes livskvalitet i betragtning og har fokus på de bivirkninger, der kan opstå ved behandling af kræft. Forskningen, som vi præsenterer her, forsøger netop at finde måder at reducere risikoen for bivirkninger, der kan mindske livskvaliteten, især i forbindelse med en af de mest almindelige behandlinger for en af de mest udbredte kræftformer blandt mænd, lyder det fra Alexander.

Selvom resultaterne ikke viste nogen forbedring 1 år efter operationen, er Alexander og hans forskerteam parate til at videreføre arbejdet med mere omfattende studier for at opnå fuld indsigt i problemstillingen.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor