Af Susanne Munck Klansø, overlæge i Børneafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital
Hyppig eller kronisk spændingshovedpine er et problem for helt op til hvert femte barn i Danmark. Smerterne går ud over børnenes hverdag, de bliver for eksempel trætte, undgår socialt samvær og fravælger sportsaktiviteter, samtidig med at skolearbejdet bliver en ekstra stor udfordring.
Tjekliste
Når jeg møder en forælder med et hovedpineplaget barn, skal jeg allerførst finde frem til, hvilken type hovedpine det drejer sig om. Hvornår begyndte hovedpinen? Hvordan er smerterne? Hvor længe varer de? Er der andre symptomer samtidigt? Jeg spørger, om hovedpinen startede efter et fald eller anden sygdom - feber fx?
Så spørger jeg, om der er et mønster i hovedpinen? Hvornår kommer den i forhold til aktiviteter eller skole? I ferier eller fuldstændigt vilkårligt? Jeg spørger om barnet ellers føler sig rask, eller det taber sig og har meget fravær fra skolen? Jeg spørger også til, om barnet skærer tænder.
Herefter gennemgår vi en lille tjekliste med følgende punkter:
- Søvn
- Skærmtid/siddestillinger
- Væske
- Mad
Har dit barn hyppig hovedpine, er søvnen ofte den store synder. Børn helt op til 13 år bør ligge i deres seng – uden mobil – fra kl. 22 til 07. Det er jo langt fra alle, der gør det, men vi bør hjælpe vores børn til at få mere af den søvn, som de har stort behov for.
Tag snakken om skærmtid
Vi ser et stigende antal unge med spændingshovedpine, hvor man skal se, at de bruger deres krop for lidt. Fordi de ofte sidder meget foran en skærm, så er vores opfattelse, at deres knogler og muskler belastes forkert og derfor opbygger spændingshovedpinen.
Alle familier kender det alt for godt, men tag en snak om skærmtid – og få i stedet barnet ud og røre sig. Måske er det nødvendigt, at man selv forlader skærmen og lokker sit barn ud på en fælles cykeltur.
Som forældre skal man naturligvis også være opmærksom på, om barnet får væske og mad nok. Er der for eksempel mulighed for at drikke frisk, koldt vand i skolen, eller skal dit barn måske have en drikkedunk med i skoletasken.
Voksne skal dosere hovedpinepiller
Børn skal ikke have smerter, så hvis barnet har ondt i hovedet på grund af febersygdom eller et voldsomt migræneanfald, så kan man godt give smertestillende håndkøbsmedicin.
Vi anbefaler altid, at den smertestillende medicin gives af forældre, så barnet eller den unge ikke selv "bare lige tager en pille", hvis de har lidt ondt i hovedet.
Man kan risikere at komme til at tage smertestillende for mange dage, og det kan i sig selv kan give øget tendens til hovedpine.
Advarselslamper for hovedpinesmerter
Du skal søge læge og dit barn skal nærmere undersøges hvis:
- hvis barnet har morgenhovedpine og opkastninger, som ikke er en del af en maveinfektion.
- hvis hovedpinesmerterne sidder i baghovedet uden, at der har været et fald
- hvis barnet er begyndt at gå usikkert eller beskriver synsforstyrrelse samtidigt med, at hovedpinen er begyndt
- hvis barnet for nylig har haft tegn på Borrelia-bid med rødt udslet
- hvis der samtidigt med hovedpinen er kommet krampeanfald
God kondition forebygger smerte
Sidder du som forældre og overvejer, hvad du kan gøre for at forebygge, at dit barn får spændingshovedpine og kroniske smerter, så er søvnen det vigtigste. Et andet vigtigt sted at forebygge er: Fysisk aktivitet.
Her i Børneafdelingen har vi lavet fysiske test på hhv. en gruppe raske piger og en gruppe piger med hovedpine.
Testene viser, at styrke i hals og skuldre samt barnets kondition har en sammenhæng med spændingshovedpine. Det giver os anledning til at tro, at hovedpinen ikke alene hænger sammen med styrke og spænding, som er den mest gængse antagelse, men også er influeret af barnets kondition.
Så slip skærmene og benyt de lyse timer til at komme ud og rør jer.