Der var både glæde, stolthed og kage da Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) overraskede de ansatte i Børne- og Ungemodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital med beviset på hæderen.

Foto: Kliniske vejledere Charlotte Persson og Fie Pedersen med diplomet fra SLS. I midten sygeplejestuderende Simone, der havde indstillet Børne- og Ungemodtagelsen til prisen.
- Vi er alle sammen meget beærede over at have fået praktikprisen i Region Hovedstaden, og vil sende en stor tak til Simone, som havde sin 5. semester praktik hos os, og indstillede os til prisen. Som kliniske vejledere har vi kun kunnet skabe et fagligt godt læringsmiljø for vores studerende, i vores travle afdeling, takket være kæmpe opbakning fra vores kollegaer og leder, lyder det fra Charlotte Persson og Fie Pedersen, som modtog diplomet.
Og netop den brede opbakning var også en del af grunden til, at valget faldt på Børne- og Ungemodtagelsen, lyder det i begrundelsen fra SLS.
Bred opbakning giver trygt læringsmiljø
- Alle professioner på afdelingen er gode til at inkludere studerende i situationer, hvor der er et læringsudbytte. Afdelingen sørger hurtigt for, at studerende bliver en del af personalegruppen, og studerende oplever, at det er trygt at tage fat i andre professioner. Fra starten oplever studerende et veltilrettelagt forløb, hvor de får udleveret relevant information om f.eks. afdelingens speciale og læringsmål for praktikken. Praktikstedet har desuden stort fokus på kommunikation og læring, og hvad den studerende havde brug for f.eks. gennemgang af opgaver. Den studerende bag indstillingen har på praktikstedet i høj grad opnået vedkommendes læringsmål og oplevet god og fyldestgørende feedback fra alle professioner på afdelingen.
Foto: Prisen blev fejret i Børne- og Ungemodtagelsen
Hvad skal der til?
Helt konkret har de to kliniske vejledere, Fie og Charlotte, blandt andet arbejdet i studieunit med de studerende – og har stor opmærksomhed på de studerendes evner til at reflektere over deres arbejde.
- Vi har erfaret at refleksion kan være svært for de studerende. Derfor opfordrede vi vores studerende til ca. ugentligt at aflevere en lille skriftlig refleksion over en patientcase. Denne fik de skriftligt feedback på, og vi oplever som kliniske vejledere, at vores studerende uge for uge udviklede sig fagligt og blev rigtig gode til at reflektere. Det krævede lidt ekstra arbejde af både de studerende og os som vejledere, men har været det hele værd, da vi oplever at mange af vores studerende har haft lyst til at vende tilbage og arbejde i Børne – og Ungemodtagelsen, lyder det fra Fie og Charlotte.
Tydelige rammer og fokus på læring
Også ledende oversygeplejerske Sussie Bratbjerg Israelson er glad og stolt over prisen og fremhæver de kliniske vejlederes arbejde.
- Vi har nogle helt fantastisk dygtige kliniske vejledere i afdelingen. Fie og Charlotte arbejder utroligt dedikeret med funktionen og de supplerer hinanden på en rigtig fin måde. Fælles for dem er, at de altid har øje for den enkeltes læring og trivsel, uanset hvor travl en vagt måtte være, fortæller Sussie, som også fremhæver, at bredden i specialet gør, at uddannelse generelt er højt prioriteret i afdelingen.
- Rammen omkring vores miljø for studerende er meget tydelig. Vi har bl.a. et kommissorium for gruppen af kliniske undervisere, som meget konkret beskriver formål med at være klinisk vejleder, hvilke opgaver der er forbundet til funktionen samt rammen for at udføre funktionen.
Det betyder bl.a. at den kliniske underviser mødes med de kliniske vejledere en gang om måneden, ligesom underviseren mødes med afdelingssygeplejersken og den kliniske vejleder, i det enkelte afsnit, efter behov. F.eks. når der skal etableres studieunits eller hvis der er en studerende, der har behov for noget ekstra.
- Helt overordnet tror jeg at vores generelle fokus på læring, er med til at understøtte alle sygeplejerskernes bevidsthed om og tilgang til læring som en del at hverdagen. Et trygt læringsmiljø skaber virkelig gode rammer for kompetenceudvikling, hvad enten det drejer sig om allerede uddannede sygeplejersker eller om vores studerende, slutter Sussie Israelson.
To ud af tre nominerede var fra Herlev Hospital
Udover Børne- og Ungemodtagelsen var Afdeling for Kræftbehandling, sengeafsnit 1, også blandt de sidste tre nominerede til prisen i hovedstaden.
- Det er vældig fornemt at vi på hospitalet løber med to ud af tre nomineringer, og så også ender med at vinde prisen her i regionen. Det er et udtryk for, at det har båret frugt med den store indsats, og der er god grund til at være stolt over, at afdelingerne løfter den vigtige opgave det er, at skabe et godt miljø for de studerende, siger vicedirektør Rene Priess.