I løbet af de næste to år vil alle forældre til nyfødte på Herlev Hospital, Rigshospitalet og Hvidovre Hospital få tilbud om at få deres barns hjerte ultralydsscannet og få optaget et hjertediagram på barnet. Målet er at finde mindre hjertefejl som små huller i hjertekamrene eller forstyrrelser i hjertes elektriske impulser – fejl, som ellers er svære at opdage.
Scanningen varer ca. 10 minutter og er helt ufarlig. Forældrene skal være til stede, og de får umiddelbart efter information om resultaterne af sonografen eller den læge, der har foretaget undersøgelsen. Er den ikke normal – eller er der tvivl – vil en specialist i børnehjertescanninger se undersøgelsen igennem og en kardiolog med specialviden om børnehjertescanninger vil kontakte forældrene for at lave en videre plan.
Videre forskning
Projektet er det største af sin art gennemført på så stor en gruppe nyfødte. Det vil derfor give unik viden om de børn, der deltager samt mulighed for at følge dem. For den lille gruppe, hvor man finder hjertefejl, vil lægerne få mulighed for at følge barnet og eventuelt sætte ind med forebyggende behandling for at reducerer risikoen for komplikationer senere.
Ud over scanning og hjertediagram har lægerne også oplysninger om børnene fra graviditetsskanningerne og fødselsforløbet, lige som der efter fødslen bliver lavet en række blodprøveundersøgelser fra navlesnorsblodet. Blodprøverne bliver gemt i en biobank og giver lægerne mulighed for at forske videre, lave gentest eller andre undersøgelser.
På landsplan fødes årligt ca. 450 børn med hjertefejl og i dag lever ca. 22.000 danskere med en medfødt hjertesygdom.
Projektet er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Hvidovre-Amager Hospital og Herlev-Gentofte Hospital.