1 mio. kr. til forskning i forebyggelse af hjerte-kar-sygdom blandt diabetespatienter

​Center for Endokrinologi og Metabolisme, Endokrinologisk forskningsenhed, Herlev og Gentofte Hospital har modtaget legater på 1 million kroner til forskning i forebyggelse af hjerte-kar-sygdom blandt diabetespatienter. 

Læge, Ph.d.-studerende Marie Louise Johansen, har modtaget 486.000 kr. i forskningsbevilling fra Hjerteforeningen og 550.000 kr. fra Danish Diabetes Academy til at undersøge skræddersyet medicinsk behandling til type 2 diabetespatienter, som på sigt forventes at kunne forebygge udvikling af hjerte-kar-sygdom.    

Type 2 diabetikere har en betydeligt øget risiko for hjerte-kar-sygdom og trods evidensbaseret polyfarmaci er man ikke været i stand til at forebygge, at mange patienter tidligt udvikler hjerte-kar-sygdom. 

Tidligere studier har vist, at man ved at blokere virkningen af et kendt hormon, aldosteron, kan forbedre hjertets funktion og samtidig forbedre sukker- og fedtstofskiftet. Medicin, der blokerer hormonet, bruges allerede i dag til andre typer patienter, men ingen ved, om effektiv blokering af aldosteron kan reducere hjerte-kar-sygdom og forbedre stofskiftet hos patienter med type 2 diabetes. Det vil Marie Louise Johansen og hendes kolleger nu undersøge.

Forskningsprojektet ledes af forskningslektor, overlæge, Ph. d. Caroline Kistorp og gennemføres på Herlev og Gentofte Hospital som et randomiseret studie med avanceret hjerte-MR-scanninger, ekkokardiografi og metaboliske studier i samarbejde med Hjertemedicinsk Afdeling og Radiologisk Afdeling.  Projektet forventes afsluttet i 2018.

​​Yderligere information: Læge, Ph.d. studerende Marie Louise Johansen, Herlev og Gentofte Hospital, telefon: 20726589

Redaktør