
- Som læge vil jeg jo gerne give patienterne den bedst mulige behandling og samtidig så vidt muligt skåne dem for bivirkninger. Så derfor er jeg selvfølgelig glad for at kunne bruge denne genprofilering, siger afdelingslæge Louise Wichmann Matthiessen fra Onkologisk Afdeling, Herlev.
Gentesten
Det drejer sig om er en såkaldt prognostisk gentest, som kan hjælpe med at forudse, hvem der har en lav risiko for tilbagefald af brystkræft og som dermed ikke vil have gavn af kemoterapi.
Testen bliver tilbudt til de kvinder, som ikke umiddelbart tilhører lavrisikogruppen for tilbagefald, men hvor lægerne alligevel vurderer, at kemoterapien muligvis ikke er nødvendig.
- Min egen oplevelse er, at patienterne bliver meget lettede, når man fortæller, at de slipper for en kemokur – specielt hvis de er kommet med en forventning om, at de skulle i den type behandling, siger Louise Wichmann Matthiessen.
På landsplan forventer man, at der vil være ca. 300 patienter pr. år, der opfylder kriterierne for at få lavet genprofilen. Heraf har ca. 60 procent en genprofil, der betyder, at de kan undvære kemoterapi.
Her i regionen vil det betyde, at omkring 100 kvinder vil blive gentestet og man forventer, at ca. 60 af dem vil kunne undgå den kemoterapi, som de ellers ville have fået tilbudt.
- For den enkelte kvinde betyder det, at de slipper for et 18 ugers langt behandlingsforløb med kemoterapi og de bivirkninger, der uundgåeligt følger med. Det giver en bedre livskvalitet og mindre sygelighed, forklarer Louise Wichmann Mathiessen.