Patienter skal have endnu mere økologisk mad på Herlev og Gentofte Hospital

​Ny aftale med Københavns Madhus skal begrænse madspild og forbedre madens kvalitet 

​​Patienterne på Herlev og Gentofte Hospital kan se frem til, at den mad, de får serveret, bliver endnu mere lækker og samtidig indeholder flere økologiske madvarer som grøntsager, kød og frugt.

Køkkenet på hospitalet skruer ambitionerne i vejret for at gøre madoplevelsen både bedre, sundere og mere økologisk.

MIndst 75 procent økologisk
I
 juni 2016 skal mindst 75 procent af de råvarer, der anvendes til alt lige fra sylte til porretærte, være økologiske - sammenlignet med en økologiprocent på 60 lige nu. Der skal flere friske råvarer i maden, og maden skal i højere grad afspejle årstidernes råvarer.

- Maden er en del af behandlingen, og derfor skal den være så velsmagende og indbydende som overhovedet muligt. Det kan økologien hjælpe med. Det er en motor for at servere mad af høj kulinarisk kvalitet, fordi vi oplever, at vi med friske økologiske råvarer finder nye muligheder at tilberede maden på, siger køkkenchef Michael Allerup.

Aftale med Københavns Madhus

Køkkenet på Herlev og Gentofte Hospital har for at nå det ambitiøse mål indgået et samarbejde med Fonden Københavns Madhus.

- Formålet er, at sikre inddragelse af andres erfaringer i vores arbejde og at få en faglig sparringspartner til vore bestræbelser. Der har Københavns Madhus en masse gode ideer og viden. Når køkkenet skal omlægge til mere økologi og forbedre kvaliteten af maden, er der også behov for kompetenceudvikling af de ansatte, siger Michael Allerup.

Bliver ikke dyrere
Den højere økologiprocent kommer ikke til at belaste hospitalsbudgetterne yderligere. For at få råd til de lidt dyrere økologiske råvarer, vil produktionskøkkenerne på både Herlev og Gentofte matriklerne nemlig sætte endnu mere fokus på arbejdet med at begrænse madspild og udnytte madrester fra produktionen endnu bedre. Så eksempelvis endeskiver af brød bruges som erstatning for mel i gulerodskagen eller som jævning i karrysovsen.

​Begge køkkener er i juli måned 2015 blevet REFOOD certificeret, som er en frivillig madspildscertificering.

Fakta:

1300 patienter og 1500 ansatte på Herlev og Gentofte Hospital og PC Ballerup spiser mad fra køkkenet hver dag.

Hospitalet er af Fødevarestyrelsen godkendt til at sætte 32 økologiske bronzemærker op ude på afdelingerne, så patienterne kan se, at op mod 60 procent af råvarerne i hospitalsmaden lige nu er økologiske.

Region Hovedstaden har, som et skridt på vejen mod den grønne og innovative metropol, der er en af regionens overordnede strategier, et politisk mål om, at alle regionens hospitaler skal opnå en økologiprocent på mellem 30 og 60 procent.

Yderligere information:

  • Souschef Trine Mossman, mobil 26 15 54 07
  • Rikke Bruntse Dahl, Kommunikationschef, Københavns Madhus, mobil 40 90 91 06
Redaktør