Hospitalets grønne områder

Som gæst på Herlev Hospital kan du også nyde en lang række haver og grønne områder. Læs om hospitalets udendørs områder her.Den røde have (ved opgang 21)

​Den røde have er børnenes have. Haven ligger ved Afdeling for Børn og Unges sengeafsnit og er først og fremmest tiltænkt indlagte børn. Her er der plads til leg, larm og grin, men også enkelte intime rum til mere uforstyrret ophold og fordybende leg. Indretningen af haven og beplantningen indbyder til leg og bevægelse.

Børnenes have

Haven er indrettet med et kuperet rødt faldunderlag, der sammen med buskenes røde løv, har lagt navn til haven. I haven er der balancebomme og trædesten som, sammen med det kuperede terræn, inviterer til fysisk aktivitet. Men der er også små kroge og krat som opfordrer til mere fordybende leg.

Kunst

I den røde have finder man også en af de seks skulpturer, som tilsammen udgør kunsten i Nyt Hospital Herlev. De seks skulpturer er en skaleret gengivelse af almindeligt kendte grøntsager og frugter. Skulpturen i den røde have, som er den mindste af alle skulpturerne, er et overskåret jordbær i hvid fiberbeton.Permahaven (området bagved hospitalets parkeringshus)

Permahaven ligger i området syd for hospitalets parkeringshus. Her er der frugttræer, bærbuske, små søer og stisystem fra Hjortespringvej og op til hospitalets indgange.

Den spiselige Permahave

I haven er der plantet forskellige slags blomme-, mirabelle- og kirsebærtræer, som giver frugter i sommerperioden. Og om efteråret er der både frugtbærende æble- og pæretræer, men også valnød, hasselnød og kastanjer.  Mellem frugttræerne kan man gå på jagt efter ribs, vilde hindbær, jordbær og brombær.

Kunst: En skiveskåret kartoffel

Ikke alle frugter og grøntsager i Permahaven kan spises. Midt i haven ligger en kæmpestor skiveskåret kartoffel. Kartoflen er én af i alt seks skulpturer, som Kunstergruppen Superflex har skabt til hospitalet. Skulpturerne er skalerede gengivelser af almindeligt kendte grøntsager og frugter.

Små søer og store træer

En naturoplevelse midt i byen. Det er ambitionen for det store grønne område syd for parkeringshuset. Grønne bakker og områder med bøge-, ege-, linde- og nåletræer vil med tiden give en naturlig afskærmning mod Herlev Ringvej og bidrage til oplevelsen af at være ude i naturen.

Mellem bakkerne er der små søer og vandløb. De små søer er ikke kun skabt for at tilføre variation i landskabet og give et rigt fugle- og insektliv.
De er også etableret for, at hospitalet kan leve op til kommunens krav om, at regnvand skal nedsive på egen matrikel. Størrelsen på søerne vil derfor variere i løbet af året.

Sydarealet og Permahaven er offentligt tilgængelige og det er muligt at cykle og gå igennem området og helt op til hospitalets hovedindgang.Urskoven (ved den nordlige del af Akuthuset)

​​Urskoven er en lang, smal og frodig have, som ligger i den nordlige del af Akuthuset. 

Som navnet antyder, er Urskoven en frodig have med mange høje træer og buske. Rundt omkring i haven ligger flere egetræer med rodnet og krone, som tilbage i 2015 blev gravet op for at give plads til det nye byggeri. Egetræerne ligger som en naturlig skulptur, der ikke alene bidrager til oplevelsen af at træde ud i et stykke uberørt natur, men de gamle egetræer giver også grobund til rigt insekt- og fugleliv. 

Urskoven er den mest centrale have i Akuthuset. Store glaspartier ud mod Urskoven gør, at er haven 'træder ind i' bygningen.

I venteområderne i de dobbelthøje rum og i de centrale gangarealer giver Urskoven en grøn og organisk dimension til bygningen.Grønnegården (området der forbinder de forskellige bygninger)

​Grønnegården omkranser auditorierne og forbinder de oprindelige bygninger med de nye bygninger. Grønnegården er det samlende og offentlige gårdrum, som danner nye og frodige omgivelser. Grønnegården forventes at åbne i sensommeren 2021.

En mangfoldig have

I Grønnegården er der plantet over 50 forskellige sorter træer og buske. Tulipantræer, Troldnød, Hjertetræ og Papegøjebusk er nogle af de planter som, med deres forskellige løv og blomster, giver en variation i haven hele året rundt. Men Grønnegården er ikke bare en prydhave - den rummer også små klynger af frugttræer og bærbuske. Der er æble-, pære-, blomme- og kirsebærtræer i haven og hindbær-, brombær- og ribsbuske danner små frugtkrat.

En grøn smutvej

Der bliver adgang til Grønnegården både fra kantinen, cafeen, den nye hovedindgang, Gernes’ ​ Torv (forhallen), forbindelsesgang vest og Behandlingsbygningen. Det vil derfor været oplagt at benytte stisystemet i Grønnegården, når man skal bevæge sig mellem de forskellige bygninger.

Men Grønnegården er meget mere end et transitområde. Bænke rundt omkring i Grønnegården og terrasseområdet foran kantinen og Cafeen inviterer til, at man slår sig ned i Grønnegården og f.eks. nyder maden i de grønne omgivelser. 
Molekylehaven (ved Akutmodtagelsen)

Molekylehaven ligger i den sydøstlige del af Akutmodtagelsen og er omkranset af observationsstuer, skannerrum og personalefaciliteter.  Haven er først og fremmest tiltænkt patienter og personale i Akutmodtagelsen. Der er udgang til molekylehaven fra to opholdsrum inde i selve Akutmodtagelsen. 

Indretningen af molekylehaven er inspireret af formen på et molekyle. Blomsterbede i haven rummer både forårsløg og stauder, så der er blomster i fuldt flor, en stor del af året.Stribehaven (ved Akutmodtagelsen - Skannergangen)

Stribehaven ligger omkranset af Akutmodtagelsen. Der er udgang til stribehaven fra Skannergangen i Akutmodtagelsen. Forskellige græsarter, buske og træer med stribet løv har lagt navn til Stribehaven.

​En anderledes have

Stribehaven adskiller sig markant fra de øvrige haver  på hospitalet. Haven er indrettet med bede i forskellige højder, hvilket skaber mange små område, hvor man kan opholde sig uforstyrret, omgivet af høje buske og græsarter. Kunst i udeområderne 

Når du befinder dig på hospitalets udeområder, vil du med stor sandsynlighed støde på den udendørs kunst. Det er kunstnergruppen Superflex - som bl.a. er kendt for Superkilen på Nørrebro - der har stået for kunsten i hospitalets udeområder. Gruppen har skabt seks store skulpturer, der bl.a. markerer hospitalets indgange og bidrager til en sanselig oplevelse. 

Skulpturerne er lavet som gengivelser af almindeligt kendte grøntsager og frugter. Tanken er, at de skaber en forbindelse mellem fortidens spæde forsøg på at udvikle lægemidler ud af planter og fremtidens lægevidenskab.
Redaktør