Hospitalets arkitektur og udsmykning

​​Herlev Hospital er et moderne og utraditionelt hospital. Funktionelt med et væld af farver. Læs om hospitalets arkitektur og udsmykning.

Herlev Hospital er kendetegnet ved sin moderne, funktionelle arkitektur i lys beton, glas og bronzefarvet aluminium. Arkitekterne bag byggeriet er Gehrdt Bornebusch, Max Brüel og Jørgen Selchau. ​

Funktionelt og fleksibelt

Højhuset har 26 etager, og her er sengestuerne til de indlagte patienter placeret. Hver etage rummer 24 sengestuer - alle placeret ud til vinduerne. I midten af hver etage ligger en kerne af personalestuer, depotrum, undersøgelsesstuer osv. Idéen med opbygningen er, at personalet ikke skal gå ret langt mellem patienterne og de forskellige funktioner i kernearealet. 

Med sine 120 meter er Herlev Hospital Danmarks højeste bygning.​

I den store flade bygning er ambulatorier, laboratorier, operationsgang og skadestue placeret. Indvendig er den opbygget af kvadrater på 15 gange 15 meter med gange mellem. Behandlingsafsnittene ligger i de enkelte kvadrater, der kan benyttes enkeltvis eller slås sammen. Idéen med opbygningen er fleksibilitet – det er nemt at bytte om på funktionerne efter behov.

Farverigdom

Kunstneren Poul Gernes står bag den unikke indvendige udsmykning. Vægge og interiør er overalt på hospitalet dekoreret i et væld af stærke klare farver. Farvelægningen er udført ud fra idéen om, at hospitalet skal være et rart sted at være. Farverne spiller sammen med form og funktion, og tanken er, at de også kan bruges at orientere sig efter. 

Udsnit af forhallen på Herlev Hospital.

Det farverige miljø nøje udtænkt helt ned til mindste detalje. For eksempel er farverne på sengestuerne bestemt af retningen mod verdenshjørnerne, så farverne spiller sammen med dagslyset. På nordvendte stuer dominerer kølige blå og grønne farver, på sydvendte varme orange og røde farver, på østvendte gule og på vestvendte fersken- og abrikosfarver. 


Kunstneren Poul Gernes og Dronning Margrethe ved åbningen af hospitalet i 1976. 

Redaktør