Verdens største anlæg til rensning af hospitalsspildevand

Miljøministeren og regionsrådsformanden indvier verdens største og mest moderne anlæg til rensning af hospitalsspildevand på Herlev Hospital.

Rensningsanlægget

Nyt anlæg på Herlev Hospital renser spildevandet for miljø- og sundhedsskadelige stoffer med nye, innovative metoder, som har stort eksportpotentiale . Det er en kæmpe gevinst for miljøet, borgernes sundhed og økonomien.

Anlægget er etableret i et offentlig-privat samarbejde mellem Region Hovedstaden, Herlev Hospital og Grundfos Biobooster. Der er udviklet nye bæredygtige metoder, som blandt andet renser vandet for medicinrester, hormonforstyrrende stoffer og antibiotika-resistente bakterier. Vandet bliver så rent, at det kan sendes direkte ud i naturen; og så er det endda billigere end at sende det til et centralt rensningsanlæg.

Foto: Grundfos

Vandet kan også genbruges fx til køling på hospitalet. Der er altså både bæredygtige, sundhedsmæssige og økonomiske gevinster at hente.

Med indvielsen har vi taget et stort skridt mod fremtidens hospital. Vi skal i stigende grad være miljøbevidste i driften af hospitalerne, det er en af vores erklærede målsætninger. Og det nye rensningsanlæg på Herlev hospital er et stort skridt på vejen. Vi kommer her med en løsning på et problem, som rigtigt mange hospitaler har, både herhjemme og i udlandet. Faktisk omdanner vi problemet til en ressource, da der også er mange penge at spare.” udtaler Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for regionsrådet i Region hovedstaden.

Eksport styrker væksten.

Anlægget er ikke kun en gevinst for Herlev Hospital og for borgere og patienter i Region Hovedstaden. Den nye teknologi har et stort eksportpotentiale, som kan blive en erhvervsmæssig og kommerciel gevinst for Grundfos Biobooster. Samarbejdet mellem Region Hovedstaden og Grundfos Biobooster er et godt eksempel på, hvordan det offentlige og det private kan gå sammen om at løse miljøudfordringer til gavn for alle parter – det er grøn vækst, når det er bedst.

”Grundfos Biobooster er et stykke højteknologisk, banebrydende dansk ingeniørarbejde, der repræsenterer en helt ny måde at rense vores spildevand på. Nemlig ved kilden – til gavn for nærmiljøet og for os mennesker. Teknologien kan finde anvendelse i mange sammenhænge, og jeg ser uanede muligheder for eksport til lande, der har store udfordringer med at rense spildevandet”, siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond, Grundfos.

Foto: GrundfosFoto: Grundfos