Kunsten rykker ud i landskabet

​Kunstnergruppen Superflex er udvalgt til at stå for kunsten til Nyt Hospital Herlev. Kunstprojektet består af seks store skulpturer, der bl.a. skal markere hospitalets indgange.

Vent...

Pære, gulerod, kartoffel, hvidløg, jordbær og broccoli
Under arbejdstitlen 'Pære, gulerod, kartoffel, hvidløg, jordbær og broccoli' er Superflex i gang med at skabe seks skulpturer, som er en skaleret gengivelse af almindeligt kendte grøntsager og frugter.  Tanken bag de seks skulpturer er, at skabe en forbindelse mellem fortidens spæde forsøg på at udvikle lægemidler ud af planter, og til fremtidens lægevidenskab. 
De seks grøntsager og frugter har gennemgået scanningsmetoder som MRI, laser og fotogrammetri. Det har givet 3D-koordinaterne fra frugterne og grønsagernes overflader, så de kan genskabes i nøjagtige 3D-modeller.

scanning - broccoli.jpg

Skulpturerne bliver skabt i hvid fiberbeton, så de til dels kommunikere med de omkringliggende bygninger, men også fremstår som klassiske rene hvide skulpturer om dagen. 
Flere af skulpturerne bliver halveret eller skåret i flere stykker. Hver af disse snitflader bliver i poleret stål og vil fremstå som en refleksion af stedet.Superflex beskriver selv skulpturerne sådan; 'Vi bliver i stand til at gå rundt om grøntsagerne og frugterne og kan kropsligt forholde os til dem på en anden måde end vi gør til hverdag. Vi bliver opmærksomme på dem og lader dem guide os til hospitalets hovedindgange, som de markerer. Skulpturerne relaterer sig til forskellige dele af hospitalet. Jordbærret er f.eks. den mindste af skulpturerne og markerer hospitalets børneafdeling.'

jordbær.jpg

Lys i mørket
Nogle af kravene til den nye kunst er, at den skal komme så mange til gode som muligt.
Ved at placere de nye skulpturer i landskabet og i de nye grønne gårdrum, kommer kunsten ikke blot patienter og personale til gode, men også de borgere som benytter de grønne arealer ved hospitalet får glæde af kunsten.  
Efter mørkets frembrud er det tanken, at skulpturerne svagt oplyses, så skulpturerne står og 'gløder' i mørket. Det giver ikke alene en ny dimission til landskabet i den mørke tid, men betyder også, at skulpturerne kan fungere som landmarks døgnet rundt.

En opfordring til en aktiv og sund levevis
Skulpturerne følges op af en bog, som henvender sig både til børn og vokse. Bogen skal ikke alene fortælle om de seks skulpturer, men også sætte fokus på sund kost og motivere patienter og pårørende til at gå på opdagelse i landskabet omkring hospitalet.

Om kunstprojektet:
Superflex blev dannet i 1993 og består af:
Bjørnstjerne Reuter Christiansen, Jakob Fenger og Rasmus Nielsen.
Superflex er blandt andet kendt for Superkilen på Nørrebro.

I 2008 besluttede regionrådets at 1% af anlægssummen i de nye hospitalsbyggeriet skulle bruges til kunstnerisk udsmykning. 
  
De seks skulpturer bliver sat op i 2019.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor