500 træer og buske skaber ny grøn oase på Herlev Hospital

​I løbet af de næste uger plantes 500 træer og buske i hospitalets nye have. Over 50 forskellige sorter af træer og busker skal give en frodig have som både rummer prydbuske og frugttræer.

Vent...

Hospitalets nye centrale have kaldes Grønnegården. Den omkranser auditorierne og bliver en grøn oase for både patienter og personale. Et stisystem i Grønnegården binder det nye og eksisterende hospital sammen.

En mangfoldig have
Grønnegården bliver beplantet over 50 forskellige sorter træer og buske. Tulipantræer, Troldnød, Hjertetræ og Papegøjebusk er nogle af de planter som med deres forskellige løv og blomster giver en variation i haven hele året rundt. Men Grønnegården bliver ikke bare en prydhave, den vil også rumme små klynger af frugttræer og bærbuske. Der vil være æble-, pære-, blomme- og kirsebærtræer i haven og hindbær-, brombær- og ribsbuske skal danne små frugtkrat.

gronnegaarden - top.jpg

Ni meter høje træer
Flere af de mindre buske og træer bæres ind i Grønnegården. Men de helt store træer og buske bliver løftet ind af en stor kran. Og træerne kommer i mange forskellige størrelser. Frugttræerne og de store buske er 3-4 meter høje. Men vi planter også  Weymouth fyr, Syd bøg og Bævreasp som er helt op til 8-9 meter høje og vejer flere tons.

Helende arkitektur
Grønnegården er bare én af flere haver og gårdrum som etableres i forbindelse med nybyggeriet.  For Nyt Hospital Herlev er meget mere end bare byggeri. Det er også et stort landskabsarbejde. 'Flere undersøgelser viser, at udsigt til grønne områder kan reducere indlæggelsestiden og reducere stress hos både patienter og personale,' forklarer projektdirektør Connie Barfod. Og I nybyggeriet er der ikke alene udsigt til grønne områder fra alle sengestuer, men stort set alle rum i byggeriet har vinduespartier ud mod haveanlæg og grønne tage.
'Vi håber, at både patienter, pårørende og personalet vil benytte haverne, som ikke bare indbyder til ro og fordybelse, men også aktivitet og leg' siger Connie Barfod.

Flere haver på vej
I takt med at byggeriet skrider frem, indrettes flere af de nye haver.

Stribehaven
Stribehaven omkranses af Akutmodtagelsen i Akuthuset. Gårdrummet kan give patienter og pårørende mulighed for at gå udenfor og koble af i ventesituationer. Beplantningen er tematiseret med stribede planter som stribede græsser og stribet løn.

Den røde have
Havens kendetegn bliver en række buske og træer med rødt løv. Den røde have ligge ved børneafdelingen og er først og fremmest til indlagte børn. Her er der plads til leg, larm og grin, men haven har også enkelte intime rum til mere uforstyrret ophold og fordybende leg.

Urskoven
Urskoven ligger mellem akutmodtagelsen og kontorområderne i Akuthuset. Det er en lang og smal have som bliver et uderum både til ophold og til transit.

Molekylehaven
Gårdrummet er det andet af de to gårdrum som ligger ved Akutmodtagelsen. Molekylehaven henvender sig primært til ansatte.