Gener og sundhed: 3 podcasts om genetik og arv

Podcasts om hvilken rolle generne spiller i vores sundhed, og hvordan bruger vi den viden. ​Vores viden om gener - kroppens grundlæggende byggesten - vokser hele tiden og har åbnet en verden af muligheder. Her finder du 3 podcasts, der dykker ned i emnet gener.

Episode 1: Gener - back to basics

Beskrivelse af episode: 

I denne podcast, som er den første af tre om gener, kan du møde nogle af de læger og forskere, der arbejder med genetik på Herlev og Gentofte Hospital, og høre, hvilken betydning gener har for vores liv, sundhed og muligheder for behandling. I dette første afsnit kigger vi på ”the basics” – altså hvad gener egentlig er, hvordan udviklingen har været inden for genetik, samt de vigtigste milepæle inden for området. 

Varighed:  19 minutter 36 sekunder
Medvirkende: Læge og ph.d.-studerende Maria Booth Nielsen, Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

Episode 2: Gener - forebyggelse og de store folkesygdomme

Beskrivelse af episode:

I denne podcast er emnet gener og de store folkesygdomme. Hvor stor en rolle spiller generne i forhold til de store folkesygdomme? Hvor meget er arv og hvor meget er miljø, og hvad kan vi bruge vores viden om generne til når det kommer til forebyggelse. 

Varighed:  17 minutter 36 sekunder
Medvirkende: Overlæge og professor Børge Nordestgaard, Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

Episode 3: Gener - genteknologi og personlig medicin

Beskrivelse af episode: 

Selvom det kan lyde som fremtidsmusik, så er genteknologi i høj grad i brug på hospitalerne allerede. Det gælder både når vi skal diagnosticere og behandle sygdomme, og ikke mindst udviklingen af personlig medicin. Men hvad er personlig medicin egentlig - hvorfor er det så vigtigt og hvordan bruger vi den helt konkret til gavn for patienterne? Og hvad byder fremtiden på når det gælder genteknologiens rolle i vores sundhed.

Varighed: 19 minutter 19 sekunder
Medvirkende: Estrid Høgdall, professor i molekylærpatologi, Afd. for Patologi, Herlev og Gentofte Hospital
Redaktør