Metode

​APPROACH er en kontrolleret og randomiseret intervention inkluderende 390 gravide og deres 390 børn. Målet er at hindre uønsket vægtøgning og samtidig sikre optimal tilførsel af næringsstoffer under graviditeten

Alle deltagere vil blive vejledt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Interventionsgruppens diæt vil have lavt glykæmisk indeks (GI) og højt proteinindhold, særligt fra mejeriprodukter og fisk. Kontrolgruppen vil blive vejledt i en næringsstoffordeling i henhold til gældende nordiske anbefalinger.

I løbet af interventionen bliver de gravide fulgt tæt. Der er otte diætistvejledninger og graviditeten bliver nøje fulgt med blodprøver og scanninger for at bestemme vækst og udvikling og sikre at mor og barn følger en sund tilvækst.

Effekten af interventionen på føtal programmering vil blive undersøgt via en efterfølgende kohorteundersøgelse af børnene født af de intervenerede mødre; effekten vil blive vurderet i forhold til prænatal og tidlig vækst, udvikling og risikomarkører for fedme og stofskiftesygdomme.

Der vil blive udviklet opskrifter og mellemmåltider specifikt til gravide med udgangspunkt i Ny Nordisk Hverdagsmad inklusiv lavt glykæmisk indeks og højt proteinindhold. Smag, tilgængelighed og tilberedning af Ny Nordisk Hverdagsmad til gravide bliver evalueret af fokusgrupper. ​

Redaktør