Fjernelse af nyresvulst

Robotkirurgi er ideel til nyrekirurgi, som kræver avanceret kirurgisk teknik til operation af nyrekræft og rekonstruktions kirurgi.

Afdeling for Urinvejssygdomme har siden 2003 anvendt minimal invasiv kirurgi dvs. laparoskopisk nyrekirurgi og har siden 2008 anvendt robot-assisteret kikkertkirurgi. 

​​Nyrekirurgi har traditionelt været udført som åben kirurgi, som kræver et større snit i bugvæggen og fjernelse af et ribben. 

Afdeling for Urinvejssygdomme på Herlev Hospital anvender robotassisteret kirurgi til fjernelse af nyresvulst og bevarelse af den raske del af nyren (Robot-assisteret partiel nefrektomi)

Metoden blev først gang beskrevet i 2004 og siden da er proceduren blevet en af de foretrukne metoder til behandling af lokaliserede, små (mindre end 4 cm) svulster i nyrerne hos patienter, der er egnede til nyrebevarende kirurgi. 

Om operationen 

Robot-assisteret udføres ved at fylde bughulen med så der skabes plads mellem organerne. Der foretages små indsnit i bugvæggen hvorigennem instrumenterne kan føres. For at kunne fjerne svulsten og rekonstruere nyren er det nødvendigt med 6 små indsnit på 1 cm og et på 2 cm. Svulsten fjernes sammen med en kant af sundt nyrevæv. ​​

Derefter lukkes nyren omhyggeligt, man genetablerer den normale blodforsyning i nyren og kan således bevarer nyrefunktionen næsten intakt.

Fordele ved delvis fjernelse af nyren

Robot-assisteret partiel nefrektomi har samme høje succesrate til behandling af nyrekræft som demonstreret med åben kirurgi; men uden det noget større og mere smertefulde indsnit i bugvæggen. Fordelen ved kun at fjerne svulsten fra nyren i stedet for at fjerne hele nyren er, at en mere normal nyrefunktion bevares og dermed en lavere risiko nyresvigt og andre medicinske problemer, som følger nedsat nyrefunktion.

Hospitalsopholdet efter operationen er normalt to dage for robot-assisteret kirurgi i forhold til tre til fem dage ved åben kirurgi. De fleste patienter kan vende tilbage til arbejde efter to til tre uger efter en robot-asisteret operation; mens fire til seks uger normalt er påkrævet efter en åben operation.


Andre robotassisterede procedurer

  • Robotassisteret komplet nefrektomi (fjernelse af hele nyren). Store svulster eller sygdom hvor hele nyren er medinddraget, som oftest nyrekræft.
  • Robotassisteret komplet fjernelse af nyre og urinleder. Både nyre og urinleder er medinddraget i sygdommen, som oftest kræft.
  • Robotassisteret rekonstruktion af nyrebækkenet, ved forsnævring af overgangen til urinlederen. Hos nogle patienter med samtidig fjernelse af nyresten.
  • Robotassisteret fjernelse af nyrecyster som kan give smerter og forhøjet blodtryk.
  • Robotassisteret fjernelse af binyren, hvis der er unormal høj hormonproduktion eller findes en svulst i binyren.​


Redaktør