Kræft i tyktarmen

​Kirurgisk fjernelse af en svulst er det primære tilbud om behandling til patienter med kræft i tyktarmen. Kirurgerne på Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme på Herlev Hospital er blandt nogle af de mest erfarne i Danmark.

​I behandlingen af patienter med kræft i tyktarmen har Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme, med stor succes indført moderne og ny kirurgisk teknik til behandling af dette område.

Med robotassisteret kikkertkirurgi kan man fjerne svulster i højre og venstre side af tyktarmen. I de tilfælde hvor man ikke kan lave en ny forbindelse mellem tarmenderne, er det også muligt at anlægge en stomi - dvs lægge tarmen ud igennem bugvæggen til en pose, som dog i nogle tilfælde er midlertidig.

Operationen

Operationen foregår på den måde, at når man er blevet fuldt bedøvet, kobles robotten til nogle små rør, som er stukket ind igennem bugvæggen sammen med et kamera. Når tarmen er frigjort inde i bughulen, trækkes tarmen ud igennem et lille hul i bugvæggen og svulsten fjernes og tarmen lægges ind igen i bughulen og der laves derefter en ny forbindelse. Hele operationen kan tage fra 2-4 timer alt efter, hvor stor svulsten er.

Redaktør