Mammografi

Kliniske mammografi er en kombination af en lægeundersøgelse af brystregionen, en røntgeundersøgelse af brystet (mammografi) og eventuelt en ultralydskanning med eller uden vævsprøve (biopsi).​ Læs mere her.

​​​Klinisk mammografi

​​​En kliniske mammografi er en kombination af en lægeundersøgelse af brystregionen, en røntgeundersøgelse af brystet (mammografi) og eventuelt en ultralydskanning med eller uden vævsprøve (biopsi).

Undersøgelsen kan afsluttes med, at der tages et almindeligt foto af brystregionen.

​Undersøgelse og ophold på afdelingen kan vare op til 1 time. Hvis du skal have foretaget biopsi, kan opholdet blive forlænget med ca. ½ time. Da det ikke kan forudses, hvornår der skal tages biopsier, kan der desværre opstå forsinkelser.

​Det kan man se på undersøgelsen

Klinisk mammografi bliver normalt foretaget for at se efter knuder i brystet.

​Forberedelse før mammografi

  • ​​​​​Undgå fed creme, talkum og pudder på brysterne
  • Hvis du har brystimplantater eller er gravid, så sig det til personalet inden undersøgelsen
  • Hvis du ammer skal brysterne helst være tømt for mælk inden undersøgelsen
  • ​Får du blodfortyndende medicin, så sig det til personalet inden undersøgelsen
  • Hvis du er brystkræftopereret, så vil undersøgelsen blive udført under hensyntagen til dette

​Sådan foregår en mammografi

​​​Ved mammografien bliver dit bryst presset sammen mellem to plader. Der bliver taget to til tre røntgenbilleder af hvert bryst. For nogle kvinder kan det føles ubehageligt, at brysterne bliver klemt. Undersøgelsen varer kun få minutter for hvert bryst.

Efter mammografien får du foretaget en lægeundersøgelse af dine bryster. Hvis det skønnes nødvendigt, vil der også blive foretaget en ultralydskanning.

Ultralydskanningen foregår mens du ligger på et leje. Lægen fører et "lydhoved" henover hudfladen på brystet. For at få kontakt mellem hud og "lydhoved" bliver der smurt creme på huden. Skanningen er uden ubehag.

Hvis undersøgelsen viser noget

Hvis lægen finder en knude ved undersøgelsen, skal den oftest undersøges nærmere ved en biopsi. Alt efter hvordan knuden ser ud, bliver biopsien enten taget med det samme, eller du får en tid til konsultation på Brystkirurgisk afdeling​.

Sådan foregår biopsien

Prøven bliver taget med en nål. Oftest bliver der lagt en lokalbedøvelse. Der kan komme et blåt mærke og lidt hævelse, hvor biopsien er taget. Da prøven bliver taget mens lægen ultralydsskanner, er det yderst sjældent, at nålen rammer dybere liggende væv​.

​Almindeligt foto af brystregionen

Et almindeligt foto af brystregionen kan bruges til at planlægge en eventuel operation. Hvis du viderehenvises til Brystkirurgisk afdeling efter mammografien bliver der rutinemæssigt taget et foto af brysterne​​​.

​​Svar på undersøgelsen

Svaret på undersøgelsen bliver sendt til den læge, som har henvist dig til  undersøgelsen. Har du fået taget biopsi, vil du få tid til svar på Brystkirurgisk
afdeling. Hvis du er henvist af Onkologisk afdeling eller Plastikkirurgisk afdeling, vil du få ​svaret der.​​

​Stråledosis

​Mammografi er en røntgenundersøgelse, hvor stråledosis er meget lille.

Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose og dermed givet en rigtig behandling vil være lang større end risikoen ved en mammografi.

​​​Patientinformation om undersøgelser af brystet

​​

​​

Redaktør