Undersøgelser - Onkologisk Afdeling

I forbindelse med behandlingen på Onkologisk Afdeling kan du møde mange forskellige typer undersøgelser.

Information om undersøgelser
Vi giver mundtlig og skriftlig information, hvis du skal til undersøgelser. I den information får du også at vide, hvilke forberedelser du skal gøre dig inden undersøgelserne. Det kan for eksempel være faste, indtagelse af kontrastmiddel en time før undersøgelsen osv. Du får også at vide, hvor du skal møde til undersøgelser, som skal foregå på andre afdelinger.

Det kan være rart at være forberedt på, hvad der skal foregå ved en undersøgelse.

Almindelig lægeundersøgelse – er en undersøgelse, hvor lægen spørger til dine symptomer, andre sygdomme og din brug af medicin. Lægen stiller også andre spørgsmål om dit liv og helbred. Desuden foretager lægen en relevant undersøgelse af din krop (Onkologisk Afdeling).

Almindelig røntgenundersøgelse – er røntgenbilleder af knogler, lunger osv. (Røntgenafdelingen).

Gynækologisk undersøgelse – er en lægeundersøgelse af  kvindens underliv. Undersøgelsen foregår liggende på et gynækologisk leje. Det kan være nødvendigt at tage en vævsprøve i forbindelse med undersøgelsen (Onkologisk Afdeling eller Gynækologisk Afdeling).

Ultralydsscanning – er en undersøgelse af for eksempel lever, bughule, lunger, underliv og så videre. En ultralydsscanning er en hurtig og smertefri undersøgelse uden bivirkninger eller skadelig stråling.

CT-scanning - er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre organer. Der bliver givet kontrast i en blodåre og ofte også kontrast, der skal drikkes før undersøgelsen. Da kontrasten, der bliver givet i blodåren, skal udskilles gennem nyrerne, skal du have taget en blodprøve inden for 7 dage før undersøgelsen. Her ser man, om dine nyrer kan tåle kontrasten, eller om man skal undlade at give dig den.

MR-scanning - er en scanning, der foregår ved hjælp af magnetisk resonans. Teknikken til MR-scanning er baseret på anvendelse af magnetfelter og radiobølger.

PET-scanning – er en funktions- og billedundersøgelse, hvor man får sprøjtet radioaktivt mærkede sporstoffer, oftest sukker, ind i kroppen, inden man bliver scannet (Klinisk Fysiologisk Afdeling). Sukker optages i nogle organer og desuden i kræftvæv, og kan derfor bruges til at vise, hvor der er aktivitet og det giver mulighed for at se udbredelsen.

PET-CT scanning – er en kombination af en PET scanning og en CT scanning hvor begge undersøgelser udføres samtidig og derfor giver meget præcise billeder. Denne undersøgelse er ofte led i videnskabelige undersøgelser.

Mammografi – er en røntgenundersøgelse, hvor man tager en række billeder af brystet (Røntgenafdelingen).

Endoskopi – er en kikkertundersøgelse. Ved hjælp af særlige slanger og rør - såkaldte 'kikkerter' - kan man undersøge flere organer gennem kroppens naturlige åbninger.

Endoskopisk ultralyd - er en specialundersøgelse, der kombinerer ultralydscanning og endoskopi (kikkertundersøgelse).

Chrom-EDTA-clearence – er en nyrefunktionsundersøgelse, der viser nyrernes samlede funktion. Undersøgelse foretages med radioaktive sporstoffer (Klinisk Fysiologisk Afdeling).

Renografi – er en nyrefunktionsundersøgelse som kan vise funktionen af nyrerne hver for sig, så man kan se forskelle i nyrefunktionen. (Klinisk Fysiologisk Afdeling)

Skintigrafi – er en ”funktionsundersøgelse”, hvor man kan få meget nøjagtige oplysninger om de forskellige organers funktion for eksempel lunger eller hjerte. Knogler kan også undersøges for forandringer i hele skelettet (Klinisk Fysiologisk Afdeling).

Blodprøver – Man bruger  blandt andet blodprøver til at se organernes funktioner. For nogle kræftsygdomme findes der blodprøver, der kan vise noget om kræftens a​ktivitet. De blodprøver kan sammen med andre undersøgelser bruges til at følge effekten af behandlingen. Det kan være PSA, CA-125, HCG, CEA osv. (Klinisk Biokemisk Afdeling)

Biopsi - En biopsi er en vævsprøve, der bliver udtaget fra et sted i kroppen for, at man kan undersøge vævet nærmere i mikroskop (mikroskopi). Undersøgelsen foretages af lægerne på Patologiafdelingen.

Cytologi – er en undersøgelse af væske og andet vævsmateriale fra for eksempel bughule eller lunge. Med en nål hentes noget væske eller en smule væv ud. Herefter ser man, om der er kræftceller (Patologiafdelingen).

Angiografi - er en undersøgelse af blodkar med kontrastvæske. Undersøgelsen kan også bruges i forbindelse med en CT-scanning, for at se, hvor blodkarrene løber. 

Redaktør