Om kræft

Hvorfor opstår kræft?
Kræft opstår, hvis normale celler på grund af en fejl begynder at dele sig uhæmmet og danne svulster (tumorer). Svulsterne kan vokse ind i og skade det normale omgivende væv.

Hvor opstår kræft?
Kræft kan opstå mange forskellige steder i kroppen. Kræften kan også sprede sig fra et sted til et andet og danne nye svulster (metastaser).

De hyppigste alvorlige kræftformer hos mænd er lungekræft, prostatakræft og tyktarmskræft. Hos kvinder er det brystkræft, lungekræft og tyktarmskræft. 

Kræftbehandling
Onkologisk behandling (kræftbehandling) består af strålebehandling, kemoterapi og behandling med nye specielle stoffer med virkning på kræft.

Kræft behandles, hvis det er muligt, med en operation for at fjerne svulsten. I nogle tilfælde tilbydes ​behandling efter operationen, fordi der kan være risiko for spredning af kræften. 

Efterbehandlingen af sygdommen kan bestå af strålebehandling og/eller kemoterapi.

Strålebehandling
Strålebehandling er behandling med røntgenstråler med meget høj energi. Strålerne virker ved at dræbe kræftcellerne. Strålerne rammer og dræber også en del af de normale celler i det område, der bestråles. Ved nogle sygdomme er strålebehandling en bedre løsning end operation, fordi man f.eks. kan bevare et organ. Helbredende strålebehandling gives i mindre portioner, f.eks. over 30 gange for at mindske bivirkninger i det område, der bliver bestrålet.

Kemoterapi
Kemoterapi er behandling med celledræbende stoffer. Behandlingen gives i form af piller eller i form af væske (drop).

Kemoterapi virker ved at dræbe celler, der deler sig, og gives typisk i behandlinger hver 3. eller 4. uge. Virkningen vurderes efter 3-4 behandlingsserier. Bivirkninger til kemoterapi er forskellige afhængig af patientens udgangspunkt og afhængig af hvilken type kemoterapi, der er anvendt.

Læs mere om kræft på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside

Redaktør